News

Câţi bani câştigă un bucătar, un chelner sau un medic în Spania. Mulţi români cred că salariile sunt foarte mari, dar adevărul e altul

Salariile reale ale diverselor categorii profesionale care activează în Spania au fost dezvăluite de un vlogger, care a întrebat direct la sursă.
29.07.2023 | 14:30
Cati bani castiga un bucatar un chelner sau un medic in Spania Multi romani cred ca salariile sunt foarte mari dar adevarul e altul
Care sunt, de fapt, salariile celor care lucrează în Spania
ADVERTISEMENT

Mirajul străinătăţii încolţeşte în mintea multor adolcesnţi absolvenţi de liceu, care visează la joburi bine plătite în vestul Europei. Cei mai mulţi dintre ei se orientează spre meseriile de chelner sau bucătar, dar adesea câştigurile nu sunt atât de mari pe cât tinerii şi-au imaginat.

Salariul minim lunar în Spania este de 1.080 de euro

Un vlogger a postat pe rețelele de socializare un videoclip în care îi întreabă pe spanioli unde lucrează și care este salariul lor, acesta împărtăşindu-le practic urmăritorilor săi salariile reale din această ţară, din diferite arii de activitate.

ADVERTISEMENT

Cei intervievați i-au vloggerului spus că salariul lunar al unui bucătar este între 1.250 și 1.400 de euro, în timp ce un specialist IT câștigă 2.000 de euro pe lună.

„Sunt medic în Spania, câștig 3.500 de euro pe lună”, „Sunt spaniol, asistent medical, am 2.500 de euro pe lună”, au fost alte câteva dintre răspunsurile oferite.

ADVERTISEMENT

Un barman, cu patru ani de experiență, primește 1.200 euro pe lună, în timp ce un antrenor personal, cu 10 ani de experiență, are un salariu lunar de abia 1.300 euro, mai sunt alte câteva exemple.

@itsjuliopazos Conoce los salarios/sueldos de Abogados 🇻🇪💵 . #abogado #abogada #abogados #salario #empleo #ley #derecho #fyp #parati ♬ Love You So – The King Khan & BBQ Show

Salariul minim interprofesional în Spania este actualizat anual de guvernul de la Madrid, după consultarea sindicatelor și patronatelor din peninsulă.

ADVERTISEMENT

Suma lunară minimă de plată se stabilește în funcție de: indicele prețurilor de consum; productivitate medie pe țară; creșterea participării forței de muncă la venitul național; situația economică generală.

Fiecare lucrător din Spania are dreptul la salariul minim, inclusiv minorii (cu vârsta de 16 ani și peste). De la 1 ianuarie 2023, salariul minim net în Spania a fost revizuit și a crescut de la 1.000 de euro pe lună la 1.080 de euro. Asta înseamnă că salariul minim net pe oră este de 8,45 euro.

ADVERTISEMENT

“Înțelegeți următoarele: În Spania, nu există nicio șansă să munciți, să economisiți și să vă întoarceți apoi acasă”, este concluzia pe care a tras-o vlogger-ul Julio Pazos şi le-a împărtăşit-o urmăritorilor săi.

ADVERTISEMENT