News

Când vor putea vedea oamenii locul pe care se află pe listele de așteptare la vaccinare. Cum vor fi notificați

06.04.2021 | 18:06
Cand vor putea vedea oamenii locul pe care se afla pe listele de asteptare la vaccinare Cum vor fi notificati
ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă a anunțat, marți, că din 10 aprilie, cei aflaţi pe lista de aşteptare vor putea vedea câte persoane sunt înaintea lor şi care este capacitatea de vaccinare zilnică a centrului respectiv. 

De asemenea, persoanele aflate pe listele de aşteptare pentru a fi programate la vaccinarea anti-Covid-19 vor fi notificate, începând de miercuri, o singură dată, şi nu de trei ori ca până acum, pentru a confirma că doresc să fie imunizate.

ADVERTISEMENT

Medicul din fruntea CNCAV a mai spus că persoanele care nu se programează în 24 de ore de la primirea notificării au posibilitatea de a se înscrie din nou pe lista de așteptare.

Când vor putea vedea oamenii locul pe care se află pe listele de așteptare la vaccinare

”Un alt element important este legat de estimarea timpului de aşteptare al persoanelor înscrise pe lista de aşteptare, din data de 10 aprilie va fi afişat pe platforma de programare pentru fiecare persoană care se află în lista de aşteptare câte persoane se află înscrise în faţă şi de asemenea care este capacitatea de vaccinare zilnică în centrul de vaccinare pentru care persoana respectivă a optat.

ADVERTISEMENT

Astfel, putem să estimăm foarte uşor câte persoane se află în faţă şi câte se vaccinează în fiecare zi şi astfel putem să deducem care este timpul mediu de aşteptare, ţinând cont că pot exista variaţii chiar de la o perioadă la alta pentru aceeaşi persoană în funcţie de categoria de prioritizare din care fac parte persoanele care se pot înscrie ulterior în lista de aşteptare, ţinând cont că pe lista de aşteptare notificarea respectă prioritizarea conform strategiei”, a transmis Valeriu Gheorghiţă, marți, într-o conferință de presă.

Acesta a mai anunțat că, de miercuri, 7 aprilie, autoritățile au luat decizia de a notifica o singură dată o persoană din lista de așteptare pentru a se programa la vaccinarea împotriva COVID-19, nu de trei ori, cum se stabilise inițial.

ADVERTISEMENT

”După cum ştim, până la acest moment regula era că o persoană este notificată de până la trei ori după care, dacă nu răspunde confirmării respective, se notificau alte persoane din lista de aşteptare.

Întrucât la situaţia dată există multe persoane înscrise pe lista de aşteptare şi care aşteaptă să primească notificări, am luat decizia de a notifica o singură dată o persoană din lista de aşteptare care va avea la dispoziţie timp de 24 de ore să îşi confirme programarea respectivă”, a mai afirmat Gheorghiţă.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță: Doar 30% din medicii de familie s-au înscris la campania de vaccinare

Valeriu Gheorghiță a transmis marți, 6 aprilie, câți medici de familie au optat să participe la campania de vaccinare anti-Covid.

Coordonatorul campaniei de vaccinare s-a arătat dezamăgit de faptul că procentul este mai mic decât s-ar fi așteptat.

”Sunt 3028 de medici de familie care au optat pentru a participa la procesul de vaccinare. Este un procent de 30% din totalul disponibil. Este mai puțin decât ne așteptam”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Un alt anunț important precizat de coordonatorul campaniei de vaccinare este faptul că ”din 6 aprilie au fost operaționalizate alte 12 centre de vaccin cu vaccin de la Moderna.”

Ce spunea Valeriu Gheorghiță despre implicarea medicilor în campania de vaccinare

„Cred că spre sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, vom începe vaccinarea și în cabinetele medicilor de familie, în mod deosbit cu vaccin de la Johnson&Johnson și foarte probabil și AstraZeneca, fără să mai existe posibilitatea de programare în platformă. Medicii de familie își vor evalua persoanele pe care le au în evidență și le vor programa”, a spus Valeriu Gheorghiță, într-un interviu la Digi 24, în urmă cu două săptămâni.

„Din punct de vedere organizatoric, Johnson&Johnson este un vaccin care se pretează mai bine pentru a merge cu centre mobile de vaccinare sau în centre de tip drive-through sau, de asemenea, pentru echipe mobile sau în localități din mediul rural”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT