News

Câți români nu pot primi despăgubiri în caz de cutremur. Cifrele sunt alarmante

Avertismentul specialiștilor seismici. Milioane de români nu pot primi despăgubiri în cazul unui cutremur major
26.02.2024 | 23:39
Cati romani nu pot primi despagubiri in caz de cutremur Cifrele sunt alarmante
Cum arată cifrele privind numărul românilor care nu au asigurare în caz de cutremur. Sursa foto: Colaj Fanatik / Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Opt milioane de locuințe din România nu ar putea primi despăgubiri în cazul unui cutremur major, întrucât doar una din cinci deține asigurare obligatorie, potrivit datelor Antena 3 CNN.

Date alarmante privind asigurările în caz de cutremur

Aceste date alarmante au fost discutate în cadrul unei conferințe organizate de Antena 3 CNN, care marchează 47 de ani de la cutremurul devastator din 4 martie, soldat cu peste 1.400 de decese.

ADVERTISEMENT

Peste jumătate dintre locuitorii României se tem că un eventual cutremur sau incendiu ar putea distruge complet locuințele lor. Cu toate acestea, doar patru din cinci locuințe nu beneficiază de protecția asigurărilor, care sunt obligatorii conform legislației.

„Conform celei mai noi cercetări sociologice, unul din doi români se teme că la un moment dat locuința ar fi afectată de incendiu și cutremur. Tot timpul spunem că ok, nu se poate întâmpla, nu ni se întâmplă nouă cutremur. Din păcate nu este chiar așa. Riscurile sunt pe lângă noi, ele se întâmplă, trebuie doar să le conștientizăm”, a spus specialistul în asigurări generale UNSAR, Alina Bărbulescu pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Situația nu este mai bună nici în cazul asigurărilor facultative, fiindcă doar 17% dintre locuințele din România sunt protejate împotriva riscurilor, inclusiv a celor provenite din bunurile aflate în interiorul acestora.

Specialiștii arată cât de importantă este prevenția

Specialiștii avertizează asupra gravității situației și subliniază importanța prevenției și a pregătirii pentru intervenție în caz de dezastre naturale, cum ar fi cutremurele.

ADVERTISEMENT

„Este la fel de importantă prevenția ca și intervenția. Important este să putem să intervenim la consecințele unei catastrofe, indiferent care este motivul ei. Că este o explozie dintr-un motiv tehnologic, că este cutremur, că sunt inundații, că este o furtună majoră.

Partea de prevenire reduce riscul la dezastre, deci face intervenția noastră mai puțin necesară și este foarte important acest lucru și pe lângă prevenirea, bineînțeles să fim pregătiți la răspuns indiferent de contextul în care apare o situație de urgență”, a vorbit Șeful DSU, Raed Arafat la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Ultimele statistici arată că 14 milioane de români locuiesc în zone cu risc seismic moderat sau ridicat, reprezentând 67% din totalul populației, în timp ce 45% din infrastructura esențială, precum transportul, energia, apa și serviciile, sunt expuse riscurilor seismice.

ADVERTISEMENT
Tags: