News

Cutremurul din 4 martie 1977. Nicolae Ceaușescu a luat banii pentru consolidarea clădirilor afectate și i-a alocat pentru Casa Poporului

La patru luni după cutremurul din 4 martie 1977, președintele Nicolae Ceaușescu a dispus oprirea lucrărilor de consolidare a clădirilor avariate.
04.03.2023 | 13:41
Cutremurul din 4 martie 1977 Nicolae Ceausescu a luat banii pentru consolidarea cladirilor afectate si ia alocat pentru Casa Poporului
Reconsolidarea clădirilor a fost oprită de Nicolae Ceaușescu/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu a sacrificat siguranța oamenilor din clădirile avariate la cutremurul din 1977 pentru a redirecționa fondurile pentru consolidare către construirea „Casei Poporului”, cu toate că o parte din bani proveneau din donații, interne și internaționale, care fuseseră făcute strict pentru consolidarea clădirilor care constituiau un pericol pentru locatarii lor în cazul unui nou cutremur, scrie Adevărul.

Bani deturnați de dictatorul comunist

Acest lucru a determinat începerea disidenței inginerului Gheorghe Ursu, care avea să moară opt ani mai târziu, în urma bătăilor primite de la Securitate. Ursu fusese desemnat șeful proiectului de consolidare la blocul Patria de pe Bulevardul Magheru. În această calitate, a fost chemat la o ședință cu Nicolae Ceaușescu, care a avut loc în data de 4 iulie 1977, la patru luni de la cutremurul care devastase în principal clădirile vechi de pe Bulevardul Magheru.

ADVERTISEMENT

La acea ședință, la care au venit toți responsabilii din domeniul construcțiilor, Ceaușescu a dispus oprirea lucrărilor de consolidare a blocurilor avariate, resursele care fuseseră alocate în acest scop până atunci fiind direcționate către „Casa Poporului”, clădirea în care funcționează astăzi Parlamentul și alte instituții ale statului. Decizia a fost luată în pofida faptului că reconsolidarea avea sursa de finanțare asigurată.

După cutremur, Ceaușescu deschisese „Contul refacerii, solidarităţii şi omeniei“, cunoscut mai mult sub numele de „Omenia“, unde oamenii puteau face donații pentru finanțarea reconstrucției. Donații au venit inclusiv din străinătate pentru refacerea Capitalei, însă dictatorul comunist nu a avut scrupule și a dispus deturnarea acestor fonduri. Ceaușescu dorea ca toate clădirile avaraite să fie tencuite până la 23 august 1977, chiar și neconsolidate, pentru ca festivitățile de Ziua Națională să nu aibă loc printre ruine.

ADVERTISEMENT

Se opreşte orişice echipă de verificare, am dat ordine la Miliţie şi Procuratura să-i bage la închisoare. Cine le dă voie să între în domiciliul cetăţenilor?… Nu se mai admite nici o reparaţie capitală”, a spus Ceaușescu în ședința din 4 iulie. Prima consecință a deciziei a fost că s-au înregistrat prăbușiri ale unor stâlpi și scări interioare, imediat după ce au fost scoși popii, adică stâlpii provizorii de susținere.

Gheorghe Ursu a fost ucis în închisoare

Unii ingineri, precum Gheorghe Ursu, precum și oameni din blocurile afectate, au protestat față de decizie, fapt pentru care au fost urmăriți de către Securitate. Însă autoritățile doar au astupat fisurile din clădiri, fără să facă lucrări adecvate de consolidare, astfel că acestea au rămas vulnerabile în cazul unui seism de intensitate mai mare. Unii locatari au trimis memorii la Comitetul Central sau chiar au inițiat acțiuni în instanță.

ADVERTISEMENT

Inginerul Gheorghe Ursu a mers mai departe cu consolidarea blocului Patria, afirmând că va cămășui doi dintre stâlpii de susținere chiar dacă va fi nevoit să suporte din buzunarul său costurile acestei lucrări. Asta l-a adus inginer în atenția Securității, însă Ursu a continuat să tragă semnale de alarmă privind riscurile la care sunt expuse clădirile din România în cazul unui cutremur cu intensitate mare.

Ursu a trimis o scrisoare la postul de radio Europa Liberă, unde a semnalat decizia de stopare a consolidărilor și riscurile pe care această decizie le presupune. Scrisoarea a fost citită pe post pe 4 martie 1979, la doi ani de la cutremur. La scurtă vreme, Securitatea a început un lung șir de șicane la adresa lui Gheorghe Ursu. În urma unei percheziții făcute pe 21 septembrie 1985, Ursu a fost arestat pe motiv că ar fi deținut ilegal valută.

ADVERTISEMENT

În închisoare, Ursu a fost bătut sistematic pentru a-și denunța prietenii și pentru a recunoaște că ar fi primit bani ca să trimită scrisorile la Europa Liberă. Inginerul a refuzat să facă acest lucru, însă bătăile i-au agravat starea de sănătate, astfel că Gheorghe Ursu a murit în închisoare, pe 17 noiembrie 1985.

ADVERTISEMENT
Tags: