Sport

Câți suporteri vor avea voie pe stadion începând cu 1 iulie. Noile măsuri de relaxare cu privire la competițiile sportive

Începând cu data de 1 iulie și mai mulți fani se vor putea întoarce pe stadioane, după măsurile de relaxare anunțate de prim-ministrul Florin Cîțu
24.06.2021 | 14:39
Cati suporteri vor avea voie pe stadion incepand cu 1 iulie Noile masuri de relaxare cu privire la competitiile sportive
ADVERTISEMENT

În acest moment, pe stadioanele din România pot participa suporteri care să ocupe doar 25% din capacitatea stadioanelor, însă acest lucru se va schimba de la 1 iulie. Începând cu această dată vor intra în vigoare noi măsuri de relaxare, așa cum tocmai a anunțat Guvernul României, prin vocea premierului Florin Cîțu.

Astfel, a fost emisă o hotărâre de Guvern care dublează numărul de spectatori care pot participa la evenimentele sportive, de la 25% la 50%, o veste mult așteptată pentru echipele din Casa Pariurilor Liga 1, mai ales cele care au suporteri mulți precum Dinamo sau Universitatea Craiova.

ADVERTISEMENT

805-Hotarare-CNSU-nr-41-din-23-06-2021-1 (2)

Meciurile din Liga 1 se pot juca de la 1 iulie cu 50% din capacitatea tribunelor

Pe lângă meciurile din Liga 1, măsurile sunt valabile și pentru celelalte competiții sportive, fie că e vorba despre spații închise sau deschise: „Începând cu data de 01.07.2021, se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații închise sau deschise să fie permisă cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului”, se anunță în Hotărârea nr. 41 din 24.06.2021, publicată de către Guvernul României. Primul meci cu spectatori după mai bine de un an de pauză a fost finala Cupei României dintre Universitatea Craiova și Astra Giurgiu, după ce pe 20 mai s-au anunțat revenirea suporterilor pe stadioane.

Cu toate astea, există și o condiție care trebuie îndeplinită pentru ca organizatorul să primească acceptul și care ține de incidența cazurilor de COVID-19: „dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori”, se mai punctează în cadrul aceluiași document.

ADVERTISEMENT

O veste bună și pentru pasionații de sport și pentru cei care merg la sala de fitness. S-a terminat cu rezervările, iar de la 1 iulie sălile de fitness vor putea funcționa la capacitate maximă a spațiului disponibil, fără mască, dar cu asigurarea unei suprafețe de 7 metri pătrați pentru fiecare persoană. Bineînțeles, și aici există o precizare extrem de importantă: „dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană”.

Ce condiții trebuie să îndeplinească suporterii pentru a putea intra pe stadioane

Nu orice suporter poate participa însă la meciurile din Liga sau din celelalte competiții. Pe stadioane vor putea intra doar fanii vaccinați împotriva SARS-CoV-2 și doar dacă au trecut zece zile de la efectuarea rapelului. Pentru cei care nu au apucat să se vaccineze sau nu doresc există o altă opțiune.

ADVERTISEMENT

Ei pot participa la orice competiție sportivă, dacă vor prezenta un test RT-PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore, ori un test rapid negativ efectuat în ultimele 24 de ore: „…este permisă doar pentrupersoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”.

Cei care au fost infectați cu coronavirus și se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 90-a zi ulterioară infectării cu COVID-19, dar doar dacă pot dovedi prin documente medicale: „test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim
14 zile anterior desfășurării evenimentului)”.

ADVERTISEMENT

Universitatea Craiova și Dinamo sunt echipele care vor avea cel mai mult de câștigat prin această decizie

Universitatea Craiova și Dinamo sunt echipele care au cei mai mulți fani din România și care vor profita cel mai mult de pe urma acestei Hotârâri de guven, mai ales „câinii”, care își pot susține echipa aflată într-o situație financiară extrem de gravă și pot contribui prin biletele cumpărate.

De altfel, patronul oltenilor, Mihai Rotaru, s-a zbătut pentru ca suporterii să poată reveni pe stadion și a susținut că a pierdut foarte mulți bani din bilete în perioada pandemiei, unde Universitatea Craiova putea juca cu stadionul plin. În același timp, fanii dinamoviști din programul DDB au strâns aproxtimativ două milioane de euro la bugetul clubului, o parte importantă venind și din biletele virtuale cumpărate.

Prin urmare, Dinamo ar putea strânge până la 25.000 de spectatori în cazul în care va juca în sezonul viitor pe Arena Națională, ceea ce ar fi o gură de oxigen pentru club și ar mai putea rezolva din problemele financiare, mai ales că jucătorii spanioli cer despăgubiri alb-roșilor în valoare de 1.350.000 de euro.

 

ADVERTISEMENT