Sport

E oficial! S-au publicat condițiile pentru revenirea suporterilor pe stadioanele din România!

Au fost publicate în Monitorul Oficial regulile și condițiile pentru reîntoarcerea suporterilor pe stadioanele din România, ceea ce se va întâmpla odată cu finala Cupei României din acest weekend.
20.05.2021 | 14:18
E oficial Sau publicat conditiile pentru revenirea suporterilor pe stadioanele din Romania
E oficial! S-au publicat conditiile pentru revenirea suporterilor pe stadioanele din Romania!
ADVERTISEMENT

Pe 8 martie 2021 s-a împlinit un an de la ultimul meci cu spectatori disputat pe stadioanele din România. După relaxarea măsurilor anti-COVID-19, anunțate de președintele Klaus Iohannis, primul meci cu spectatori va fi cel din finala Cupei României dintre Universitatea Craiova și Astra Giurgiu, la care ar putea asista până la 3.500 de spectatori.

Deși suporterii echipelor din Casa Pariurilor Liga 1, și nu numai, își doreau să își poată susține echipa în ultimele două etape ale campionatului, acest lucru nu a putut fi posibil. Între timp însă, MTS a aprobat noul protocol cu privire la revenirea fanilor pe stadioane.

ADVERTISEMENT

Care sunt condițiile pentru revenirea spectatorilor în tribune

FANATIK îți prezintă documentele publicate în Monitorul Oficial care dau, în sfârșit, dreptul suporterilor de a reveni pe stadioanele din România. Astfel, la meciurile din Liga 1 tribunele vor putea fi umplute până la 25% din capacitate. Singura excepție sunt „evenimentele-pilot”, care vor putea primi derogarea doar de la Comitetul pentru Situații de Urgență , la propunerea MTS și doar cu avizul celor de la Ministerul Sănătății.

Documentele publicate in Monitorul Oficial, cu privire la revenirea suporterilor pe stadioane
Documentele publicate in Monitorul Oficial, cu privire la revenirea suporterilor pe stadioane.

Mihai Stoichiță, directorul tehnic al Federației Române de Fotbal, a fost sceptic cu privire la acest subiect și a avertizat cluburile că va fi nevoie de o organizare exemplară pentru ca totul să se desfășoare în deplină siguranță: „Va fi o problemă de organizare, există multe semne de întrebare, e o situație nouă, dar sper ca cei care se ocupă de asta să fie abili și să știe cum să gestioneze situația”, a spus oficialul conform ProSport.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat a abordat de asemenea acest subiect și a explicat că la meciuri vor putea participa cei care au fost vaccinați cu două doze, alături de cei care vor prezenta la intrare un test negativ pentru COVID-19: „Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi sau a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau a persoanelor care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore. Testul antigen negativ va fi o dovadă validă a imunității la virus”, a declarat Raed Arafat, într-o conferință de presă organizată la sediul Guvernului.

Care sunt regulile de acces pe stadion

Pe stadioane vor putea participa la meciuri doar acei suporteri care au cel puțin zece zile de la administrarea celei de a doua doze de vaccin sau dacă vor prezenta un test PCR nu mai vechi de 72 de ore, ori un test rapid nu mai vechi de 24 de ore. Pentru a evita aglomerația, toate porțile de acces vor fi deschise, iar suporterii vor fi îndrumați către o anumită intrare, pentru a evita astfel aglomerația. Suporterii vor trebui, de asemenea, să respecte marcajele și să păstreze distanța socială de minimum 1,5 metri.

ADVERTISEMENT
Documentele publicate in Monitorul Oficial, cu privire la revenirea suporterilor pe stadioane
Documentele publicate in Monitorul Oficial, cu privire la revenirea suporterilor pe stadioane

Persoanele care vor prezenta la intrarea pe stadion probleme respiratorii, tuse sau febră nu vor fi lăsați să intre pe stadion, iar controlul corporal se va face doar vizual, fără a atinge persoana în cauză. Suporterii vor trebui să prezinte de bună voie ceea ce au în buzunare. În cazul în care se decide că e nevoie de un control corporal amănunțit, acesta va fi făcut doar de stewarzi cu măști de protecție și mănuși, care vor fi schimbate la fiecare utilizare.

Și regulile nu se opresc aici. Niciun suporter nu va intra pe stadion cu un bagaj de mână mai mare decât o coală A4, iar așezarea în tribune va fi făcută în așa fel încăt locurile în care suporterii se pot așeza să fie marcate, iar între ele să existe o distanță minimă de 1,5 metri. Astfel, fiecare suporter trebuie să aibă trei scaune libere în jurul său și e obligat să nu își părăsească locul pe tot parcursul meciului. În caz contrar, vor fi nevoiți să părăsească stadionul.

ADVERTISEMENT

Care sunt regulile care trebuie respectate pe stadion

Regulile de organizare și de acces sunt explicate foarte clar și trebuie respectate cu strictețe de către cluburi, firmele de pază, spectatori și toți ceilalți care vor fi prezenți la aceste competiții sportive desfășurate în aer liber ori în spații închise.

  • Personalul de securitate și cel auxiliar este obligat să poarte în permanență mască de protecție pe întreaga durată a prezenței sale în interioriul arenei și va folosi frecvent dezinfectatul pentru mâini.
  • Organizatorii vor trebuie să se asigure ca un număr suficient de mare de personal pe toate categoriile pentru ca toate regulile să fie respectate.
  • Vor exista marcaje vizbile în locurile unde se poate produce aglomerație: spațiile comerciale și toalete, pentru a evita aglomerarea și a păstra distanța socială de 1,5 metri.
  • Singurele produse care pot fi comercializate sunt băuturile răcoritoare în sticle de 0,5 litri sau pahare de plastic/hârtie.
  • Toaletele și spațiile comerciale trebuie să fie dotate cu săpun lichid și dezinfectant.

Ce măsuri trebuie luate de cluburi la antrenamente

Cluburile trebuie de asemenea să ia măsuri speciale la antrenamente. Astfel, jucători vor trebui să intre pe rând la vestiare și să nu se înghesuie la vestiare, unde trebuie de asemenea să se păstreze distanța socială.

Vestiarele vor fi de asemenea dezinfectate înainte și după fiecare utilizare, iar sportivii și membrii staff-ului nu vor putea consuma gustări sau băuturi în regim de autoservire, ci doar de la automate. Toate spațiile trebuie de asemenea prevăzute cu dezinfectant, apă, săpun, biocide avizate și autorizate.

În cazul în care la baza de antrenament apare un focar de coronavirus sau cineva este infectat cu coronavirus vor trebui luate de asemenea măsuri foarte prompte:

  • izolarea imediată și asigurarea transportului individual la domiciliu și contactarea medicului de familie
  • aerisirea, curățenia și dezinfectarea spațiilor în care s-a aflat persoana infectată
  • echipamentul de protecție al personalului de curățenie va fi imediat colectat în saci impermeabil la finalul procedurii de dezinfectare
  • încăperea în care s-a aflat persoana infectată va fi închisă și aerisită pentru 24 de ore
  • în situația în care o persoană este confirmată sau suspectă cu COVID-19, operațiunile de dezinfecție vor fi realizate în toate spațiile utilizate de către o unitate autorizată

Cum se vor desfășura competițiile în spațiile închise

Vești bune și pentru iubitorii sportului în general, nu doar pentru microbiști. Fanii vor putea reveni în tribune și la competițiile desfășurate în spații închise, unde accesul va fi permis tot în limita a 25% din capacitatea sălii. Condițiile principale sunt aceleași: două doze de vaccin administrate cu cel puțin zece zile în urmă, test PCR sau test rapid negativ pentru coronavirus.

În cazul evenimentelor-pilot, la care vor participa un număr mai mare de suporteri, aceștia vor trebuie să își dea acordul pentru procesarea datelor personale în vederea monitorizării evoluției stării lor clinice.

Organizatorii vor trebui, de asemenea, să anunțe orele recomandate pentru accesul în interiorul arenei sportive și poarta de acces. Și aici vor exista marcaje specifice și va trebui păstrată distanțarea socială de minim 1,5 metri. Accesul se face numai în urma unui triaj observațional, iar persoanele care prezintă cel puțin un simptom specific COVID-19 nu vor putea participa chiar dacă au bilet. Dacă temperatura va fi de cel pușin 37,3, se va repeta termometrizarea după cinci minute de repaus, iar în cazul în care valoarea se repetă va fi imediat izolat de restul grupului.

  • 1 an și 2 luni au trecut de la ultimul meci de fotbal desfășurat cu spectatori în România
  • 22 mai e data primului meci cu spectatori: finala Cupei României dintre Universitatea Craiova și Astra Giurgiu
ADVERTISEMENT