News

Caz de corupție fără precedent în mandatul lui Zelenski. Un ministru a fost reținut, dar a plătit 1,8 milioane de dolari ca să iasă din arest

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mîkola Solski, este primul ministru din Ucraina plasat în detenție din timpul funcției, potrivit activiștilor.
26.04.2024 | 17:52
Caz de coruptie fara precedent in mandatul lui Zelenski Un ministru a fost retinut dar a platit 18 milioane de dolari ca sa iasa din arest
Caz de corupție fără precedent în mandatul lui Zelenski. Un ministru a fost reținut, dar a plătit 1,8 milioane de dolari ca să iasă din arest. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Acum, politicianul a decis să plătească o cauțiune de 1,8 de milioane de euro pentru a ieși din arest. Mai mult, după ce a scăpat gratii, ministrul continuă să-și exercite funcția. Anunțul eliberării lui Solski a fost făcut chiar de către ministerul său, care a transmis că politicianul a fost eliberat pe cauțiune.

Cauțiune de 1,8 milioane de euro plătită de un ministru ucrainean, reținut pentru corupție

Situația fără precedent din Ucraina a fost deja dezbătută pe toate fețele de presa de la Kiev. În urmă cu 48 de ore, ministrul demisiona din funcție, după care era arestat. Doar că, după ce și-a plătit cauțiunea, instanța a decis că acesta se poate întoarce în funcție, cu mențiunea că nu are dreptul să comunice cu adjunctul său.

ADVERTISEMENT

Mîkola Solski e suspect într-un caz de corupție pentru că și-a însușit o suprafață de teren de 2.500 de hectare, frauda adusă statului fiind calculată la 7 milioane de dolari. Aceste fapte de corupție s-au petrecut înainte de începerea războiului din Ucraina, după ce Rusia a invadat țara vecină, conform parlament.ua.

”Mikola Solski este suspect într-un caz de corupție pentru însușirea unei suprafețe de 2.500 de hectare, frauda adusă statului fiind evaluată la 7 milioane de dolari. Aseară, ministrul Agriculturii și-a înaintat demisia din funcția pe care o deține în Executivul lui Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT

Ulterior, în această dimineață, Solski a fost arestat iar apoi eliberat pe cauțiune. Pentru el a fost depusă o cauțiune în valoare de 75,7 milioane de grivne, echivalentul a peste 1,7 milioane de euro. Valoarea foarte mare a acestei cauțiuni a fost stabilită de printr-o decizie a Înaltei Curți Anticorupție”, a transmis Ministerul Politicii Agrare într-un comunicat de presă.

Un nou caz major de corupție în Ucraina, cu un ministru al lui Volodimir Zelenski în prim plan

Potrivit avocatului Nazar Kulchytskyi, ministrul va fi obligat să se prezinte atunci când e chemat de un detectiv NABU, de un anchetator sau orice instanță, cu interdicția de a părăsi Kievul. Mai mult, Solski nu are voie să comunice cu martorii din dosar și va fi obligat să-și predea pașaportul și alte documente, dar și să poarte o brățară electronică.

ADVERTISEMENT

Cazul ministrului Solski este primul caz în care un ministru din mandatul lui Volodimir Zelenski este suspectat de corupție. Bărbatul ar fi pus la cale în urmă cu mai mulți ani o schemă complexă prin care a intrat în posesia unor terenuri care aparțineau statului ucrainean.

Așa cum a arătat Procuratura, Solski a luat mai multe terenuri de la două firme de stat, după care le-a transferat pe numele unor veterani de război. Aceștia erau obligați să le închirieze unor firme private, iar în cârdășie cu ministrul agriculturii au fost și angajați de la Serviciul de stat însărcinat cu Cadastrul și Cartografierea.

ADVERTISEMENT

Astfel, acuzații și-au însușit în perioada 2017 – 2021 aproape 2.500 de hectare din regiunea Sumî. ”Acuzaţii au încercat de asemenea să-şi însuşească alte 3.282 de hectare de terenuri, însă forţele de ordine i-au împeidicat”, arată procurorii. Conform CV-ului, Mîkola Solski a fost până în 2019 un cunoscut avocat.

A fost numit ministru în martie 2022, imediat după ce Rusia invada Ucraina. Corupția din Ucraina este principala problemă a acestei țări, exceptând faptul că a fost invadată de un dușman care încearcă să o șteargă de pe hartă.

ADVERTISEMENT