News

Cazul copilului lovit de o coloană: PMB recunoaște că funcționarul ”pedepsit” a fost numit șef la alt serviciu. ”Primarul a luat măsura legală”

La mai bine de o lună de la incidentul în care o coloană decorativă a căzut peste un copil în sediul PMB, singura măsură luată a fost mutarea unui funcționar pe o altă poziție.
30.09.2022 | 11:03
Cazul copilului lovit de o coloana PMB recunoaste ca functionarul pedepsit a fost numit sef la alt serviciu Primarul a luat masura legala
Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, promite ca va continua ancheta internă în cazul copilului rănit de o coloană / Colaj foto: Fanarik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În paralel cu ancheta autorităților, Nicușor Dan a anunțat, acum o lună, că va deschide o cercetare administrativă pentru a stabili cine se face vinovat pentru incidentul în care un minor a fost rănit de o coloană decorativă care s-a prăbușit peste el, în sediul Primăriei Municipiului București.

Înlocuit pentru ”deficiențe în activitate”, șeful de la ”securitate în muncă” a ajuns la ”protocol”

Câteva zile mai târziu, Nicușor Dan anunța pe pagina de socializare că a luat prima măsură: înlocuirea șefului Serviciului Sănătate și Securitate în Muncă din cadrul PMB pentru ”deficiențe în activitate”.

ADVERTISEMENT

FANATIK a dezvăluit că Dragoș Mateescu, funcționarul tras la răspundere pentru incident, a fost, de fapt, mutat în fruntea altui serviciu, pe un salariu asemănător.

Mai exact, Mateescu a devenit șef al Serviciului de Reprezentanță Externă, serviciu aflat în subordinea Direcției Relații Externe și Protocol.

ADVERTISEMENT

PMB: ”Primarul a luat măsura legală de mutare pe o poziție similară”

Într-un răspuns transmis joi, 29 septembrie, Primăria Municipiului București confirmă dezvăluirile făcute de FANATIK, însă spune că ancheta adminisitrativă nu s-a încheiat, iar respectivul funcționar nu poate demis, în lipsa unei concluzii finale.

”Primarul General a luat măsura legală de mutare a dlui Dragoș Mateescu pe o funcție similară în Primăria Capitalei din următoarele motive: eliminarea din corpul funcționarilor publici a unui angajat (altfel decât la cererea acestuia), atunci când se presupune că funcționarul a încălcat legea și nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, se poate face numai prin cercetare administrativă.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că, nu s-a finalizat procedura de cercetare disciplinară, nu se pot dispune alte măsuri decât mutarea acestuia din funcția pe care o ocupă în cadrul Serviciului Sănătate și Securitate în Muncă pe o altă funcție vacantă”, au arătat reprezentanții PMB într-un răspuns pentru FANATIK.

Șefii de la ”administrativ” au scăpat: nu se ocupă cu manipularea obiectelor de artă

De asemenea, reprezentanții PMB au admis că, în cadrul anchetei interne, au fost audiați Daniel Calotă și Dragomirescu Ștefan Iulian, șefii Serviciului Administrare Sedii, respectiv al Direcției Administrative.

ADVERTISEMENT

”Ambele persoane au fost audiate intern. De administrarea clădirii și a bunurilor din interiorul sediului PMB se ocupă Direcția Administrativă. (…) Serviciul Administrare Sedii se ocupă cu organizarea spațiilor și achiziționarea serviciilor de mentenanță, din sediile PMB. Direcția Administrativă nu are atribuții în manipularea și amplasarea obiectelor de artă”, se arată în răspunsul PMB.

Doi polițiști locali, martori pasivi ai accidentului

Pe de altă parte, din filmările de la momentul incidentului reiese că minorul s-a urcat de cel puțin două ori pe postamentul pe care se afla coloana, fără ca polițiștii locali să intervină.

PMB recunoaște că în sală se aflau doi polițiști locali, însă nu precizează dacă aceștia au făcut obiectul cercetării administrative. De asemenea, PMB nu a răspuns la întrebarea ”cine este persoana care coordona activitatea polițiștilor locali, în seara incidentului”.

Unde au dispărut coloanele

De asemenea, la întrebarea ”ce măsuri a luat PMB pentru a evita, pe viitor, astfel de incidente”, reprezentanții instituției au răspuns că ”poliția a sigilat și luat în custodie ambele coloane decorative, lucrări de artă, din holul PMB”.

Cele două coloane fuseseră amplasate în holul principal din clădirea PMB din Bd Regina Elisabeta, nr 47, după mutarea din sediul temporar din Splaiul Independenței, acolo unde primăria și-a desfășurat activitatea în timpul lucrărilor de reabilitare.

ADVERTISEMENT