News

CCR a trimis Legea pensiilor speciale înapoi la Parlament. “Impozitarea nu poate avea caracter sancţionator”

Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat, miercuri, 2 august, că va retrimite în Parlament Legea pensiilor speciale.
02.08.2023 | 14:40
CCR a trimis Legea pensiilor speciale inapoi la Parlament Impozitarea nu poate avea caracter sanctionator
CCR retrimite în Parlament Legea pensiilor speciale: ”Anumite articole sunt neconstituționale”. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Așteptat de întregul spectru politic de mai bine de o lună, verdictul CCR în legătură cu Legea pensiilor speciale a venit miercuri, 2 august. Judecătorii constituționali au decis să retrimită actul în Parlament. Care este explicația.

CCR retrimite în Parlament Legea pensiilor speciale: ”Anumite articole sunt neconstituționale”

La mijlocul acestei săptămâni, Curtea Constituțională a României a discutat sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) în legătură cu modificările aduse în Parlament Legii pensiilor speciale.

ADVERTISEMENT

După mai multe ore de analiză, Marian Enache, președintele CCR, a anunțat decizia luată. Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că legea care presupune tăierea pensiilor speciale este constituțională în ansamblu, însă conține anumite aspecte de neconstituționalitate.

Dat fiind acest aspect din urmă, Curtea retrimite în Parlament legea pensiilor speciale. Judecătorii constituționali au constatat că unele articole legate de pensiile magistraților sunt neconstituționale. Decizia referitoare la pensiile magistraților a fost luată în unanimitate.

ADVERTISEMENT

”Unele articole din legea pensiilor speciale sunt neconstituționale. Diminuarea bazei de calcul și alte aspecte afectează independența justiției. Recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează componenta de neretroactivitate.

Impozitarea nu poate avea caracter sancționator. Legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR”, a declarat, miercuri, Marian Enache, președintele CCR.

ADVERTISEMENT

Parlamentul ar putea fi convocat în luna august

Șeful CCR a mai afirmat că el și colegii său au constatat faptul că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată ”afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii”.

”Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie.

ADVERTISEMENT

Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contract exigenţelor de calitate a legii”, a mai afirmat Enache.

În prezent, ”aleșii” sunt în vacanță. Parlamentul urmează fi convocat în luna august, într-o sesiune extraordinară, scrie Europa Liberă, care citează surse social-democrate.

ADVERTISEMENT
Tags: