News

Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari va ajunge din nou pe masa CCR. Ioan Oltean: „Este un Parlament corigent la chestiunile juridice”

Eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori a fost decisă în această după-amiază, însă deja foști parlamentari anunță că vor sesiza din nou CCR.
26.06.2023 | 15:03
Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari va ajunge din nou pe masa CCR Ioan Oltean Este un Parlament corigent la chestiunile juridice
Ioan Olteanu va ataca noua lege la CCR. Ionuț Moșteanu (USR), rezervat privind decizia Curții/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost abrogate în februarie 2021, însă Curtea Constituțională a decis că acest lucru s-a făcut într-un mod care a contravenit legii fundamentală în mai 2022. CCR se va pronunța și pe noua lege de abrogare, ce va fi adoptată luni, întrucât foștii parlamentari vor sesiza iarăși Curtea. Unul dintre ei este fostul vicepreședinte al Camerei Deputaților, Ioan Oltean (PDL).

CCR va fi sesizată din nou de foștii parlamentari

În decizia din mai 2022, Curtea Constituțională s-a pronunțat doar pe aspecte legate de procedura de adoptare a legii, nu pe prevederea esențială a acesteia, anume eliminarea pensiilor speciale. Judecătorii Curții au constatat că legea fusese încălcată cu scurtarea nepermisă a termenelor pentru amendamente, dezbateri în Comisia de statut și votul în plen.

ADVERTISEMENT

Pentru noul proiect, supus astăzi votului plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului, au fost alocate cinci zile, ceea ce face ca opoziția să aibă și acum unele rezerve privind rezultatul unui eventual test de constituționalitate. Însă chiar dacă procedural lucrurile vor fi în regulă, oricum CCR va fi sesizată de către foștii parlamentari care susțin că și pe fond legea ar avea probleme.

Oricum voi contesta din nou la Curtea Constituțională pentru că legea nu retroactivează, legea dispune pentru viitor, este o chestiune pertinentă. Ei pot să abroge un act normativ, dar se aplică pentru viitor”, a declarat, pentru FANATIK, Ioan Oltean, fost vicepreședinte al PDL și al Camerei Deputaților.

ADVERTISEMENT

În esență, acesta argumentează că Parlamentul poate să elimine pensiile speciale pentru foștii deputați și senatori, însă această eliminare nu poate să-i vizeze pe actualii pensionari parlamentari, ci doar pe cei care sunt acum în funcție și pe cei care vor veni după ei. Potrivit lui Oltean, eșecul tentativelor de a reglementa definitiv chestiunea indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate foștilor parlamentari este rezultatul incompetenței în domeniul juridic a actualilor deputați și senatori.

Este un parlament corigent, dacă nu chiar repetent la chestiunile de natură juridică. Este a treia sau a patra oară când un act normativ este respins la Curte pe chestiuni procedurale. Ăsta-i nivelul Parlamentului, așa se lucrează. Sunt oameni care au făcut dreptul la facultăți de doi lei, care au apărut ca ciupercile după ploaie în anii 90”, a mai comentat Ioan Oltean.

ADVERTISEMENT

Eliminarea pensiilor speciale, din nou pe repede înainte

Temeri există și în rândul parlamentarilor din opoziție. Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, crede că riscul unui nou eșec la Curtea Constituțională legat de procedura prin care se face eliminarea pensiilor speciale este mai mic, dar nu cu totul evitat.

Data trecută CCR l-a declarat neconstituțional pe formă pentru că a trecut prea repede prin Parlament în două zile. Acum îl trec în cinci zile. Nu știu, cu CCR-ul ăsta este foarte greu să avem predictibilitate la Curte pe componența actuală…”, a declarat, pentru FANATIK, Ionuț Moșteanu.

ADVERTISEMENT

Acesta a reclamat că orice risc legat de o adoptare prea rapidă a legii de eliminare ar fi fost evitat dacă coaliția guvernamentală ar fi permis proiectului USR, depus în urmă cu un an, să parcurgă etapele procesului legislativ, fără să fi fost grăbit.

Pe al nostru l-au blocat de un an și ceva în birourile permanente reunite. Acum au făcut și ei unul la fel, foarte bine, să treacă (…) Din punct de vedere legislativ, singurul lucru care ar fi trebuit făcut ca să fie beton pe formă ar fi fost ca proiectul nostru să fie lăsat să-și parcurgă toți pașii în timpii normali prevăzuți de Regulament, să stea în timpul prevăzut pentru depunerea de amendamente la comisie ș.a.m.d. Dar peneliștii și pesediștii au ales varianta asta, ei au majoritate…”, a spus Moșteanu.

Acesta a estimat că, dacă CCR va spune că proiectul depus săptămâna trecută de către PSD a fost adoptat în regulă din punct de vedere al procedurii, atunci ar fi șanse ca judecătorii să respingă sesizarea de neconstituționalitate și în ce privește prevederile în sine ale legii.

Ce înseamnă timp mult, timp scurt, o să vedem ce consideră CCR-ul. În motivația la proiectul vechi au lăsat tot felul de portițe pentru diverse interpretări ulterioare. Din punct de vedere legal, proiectul nu ar trebui să aibă mari probleme pentru că statul a zis că dă niște indemnizații pentru limită de vârstă – nu sunt pensii, că zic unii că sunt un drept câștigat, dar nu e niciun drept câștigat – pe care a decis să le dea unei categorii socio-profesional la un moment dat și tot el a decis să nu le mai dea. Pe simetrie, proiectul de azi întoarce proiectul lui Ciolacu și al celorlalți din 2015”, a mai spus Moșteanu, referindu-se la faptul că pensiile speciale ale parlamentarilor au fost reinstituite în 2015, printr-un proiect de lege care a fost semnat inclusiv de actualul prim-ministru Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT