News

Ce a găsit un bărbat în decizia de pensionare. Bătaie de joc după zeci de ani de muncă. „I-au mai dat 30 de lei”

Unii români sunt revoltați că au muncit zeci de ani pentru a primi ”mărunțișuri” după ce au umblat să facă rost de diverse documente.
16.12.2022 | 20:19
Ce a gasit un barbat in decizia de pensionare Bataie de joc dupa zeci de ani de munca Iau mai dat 30 de lei
Batran trist după recalcularea pensiei. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Concret, milioane de oameni au sperat că se vor alege cu pensiile mărite considerabil după așa numita recalculare, însă unii s-au trezit cu doar 30 de lei în plus.

Ce a găsit un bărbat în decizia de pensionare

Pe un grup de Facebook unde se dezbate subiectul pensiilor, o româncă și-a întrebat conaționalii care sunt documentele pe care ar trebui să le procure pentru a beneficia de recalculare.

ADVERTISEMENT

”Dacă am lucrat la Stația de Salvare ca asistent medical: 12h cu 24 , ore de noapte, sâmbete-duminici și sărbători legale, îmi trebuie Adeverință de la Unitatea respectivă din 01.07.1977 până în 07.09.1987 – pentru recalculare?”, a întrebat Nina Bogdan.

”Neapărat. Adeverința din care să reiese că ați lucrat în permanență pe această perioadă schimb de noapte”, i-a răspuns o persoană. ”Au fost cazuri, multe cazuri cu gărzi de noapte care au fost omise..și acum sunt foste infirmiere cărora nu li s-au socotit ore de noapte”, a atras atenția un alt internaut.

ADVERTISEMENT

Între timp, alți români i-au transmis femeii în cauză să nu-și bată capul, pentru că oricum nu va primi mare lucru la recalculare. ”Soțul meu a dus adeverința dupa ce i-a venit decizia, pentru 41 de ani de navigație i-a mai dat 30 de lei”, a explicat o femeie, completată de o altă româncă nemulțumită: ”Bătaie de joc, și soțul meu a lucrat 18 ani …12 cu 24…ce au întrat orele de noapte sărbători legale sâmbăta și duminica, și i-a mai dat 50 de lei”.

Documentele necesare înscrierii la pensie, după caz

Potrivit legii, orice român care are dreptul și îndeplinește condiția pentru a se pensiona trebuie să obțină mai multe documente.

ADVERTISEMENT

De exemplu, pentru înscrierea la pensie pentru limită de vârstă sunt necesare o cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 6 la norme), carnetul de muncă (original şi copie), carnetul de muncă pentru membrii CAP (original şi copie), carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie), alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată, actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie), livretul militar (original şi copie), diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi, dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate.

De asemenea, mai sunt necesare, după caz, adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original), adeverinţa privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite și speciale , în original (anexa nr. 12, anexa nr. 13, anexa nr. 14 la norme), procura specială, pentru mandatar (original şi copie), acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum și alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie, potrivit CNPP.

ADVERTISEMENT

Pentru pensia anticipată parțială va fi nevoie de o cerere pentru înscrierea la pensie anticipată (anexa nr. 6 la norme), carnetul de muncă (original şi copie), carnetul de muncă pentru membrii CAP (original și copie), carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie), alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă realizată, actele de stare civilă: buletin de identitate sau carte de identitate, certificat de naştere şi de căsătorie, original şi copie, livretul militar (original şi copie), precum și de diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi.

Cei care aplică pentru această pensie trebuie să dea dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate, deverinţă privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, în original (anexa nr. 15 la norme), adeverinţă privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite și speciale , în original (anexa nr. 12, anexa nr. 13, anexa nr. 14 la norme), procura specială pentru mandatar, original şi copie, precum și mai multe acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Important, nu trebuie omisă dovada încetării calităţii de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original), cu excepția celor care, potrivit legii, au dreptul să cumuleze veniturile aferente acestei categorii de pensii cu alte venituri dar nici alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

ADVERTISEMENT
Tags: