News

Ce a spus președintele Braziliei despre români la întâlnirea cu Klaus Iohannis. Planurile celor doi șefi de stat

Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a vorbit și despre cetățenii români din statul sud american, la întâlnirea cu Klaus Iohannis. Planurile celor doi oficiali.
19.04.2023 | 06:59
Ce a spus presedintele Braziliei despre romani la intalnirea cu Klaus Iohannis Planurile celor doi sefi de stat
Ce a spus președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, despre români la întâlnirea cu Klaus Iohannis. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

La întâlnirea de marți cu Klaus Iohannis, președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a vorbit și despre cetățenii români din statul sud-american. Cum i-a lăudat acesta pe conaționalii noștri.

Ce a spus președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, despre români la întâlnirea cu Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a fost primit marți, 18 aprilie, de omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva. În conferința de presă comună, liderul de la București a spus că mesajul central al vizitei sale este dinamizarea relaţiilor dintre cele două ţări.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, pe masa discuțiilor dintre cei doi a fost și subiectul legate de situaţia din Ucraina. Iohannis a precizat care e poziţia României cu privire la acest conflict.

La întâlnirea din Capitala Braziliei, Brasilia, s-a vorbit mult despre românii din statul sud-american. Luiz Inacio Lula da Silva a spus despre aceștia că pun umărul la dezvoltarea statului pe care îl conduce.

ADVERTISEMENT

Îi mulțumesc domnului Iohannis că a dorit să realizeze prima vizită a unui președinte român în Brazilia”, a spus președintele brazilian. Lula da Silva a susţinut, în conferință că, pe lângă relaţiile politice şi comerciale, ”Brazilia şi România sunt unite de importante relaţii umane”. El a precizat că în Brazilia sunt peste 40.000 de cetăţeni de origine română ”care ajută în dezvoltarea ţării”.

Planurile celor doi șefi de stat în perspectiva relațiilor Brazilia – România

În declarațiile comune de presă, Iohannis s-a declarat încântat de vizita în Brazilia. Acesta consideră statul din American de Sud drept ”un prieten vechi al României și totodată cel mai important partener comercial din regiunea Americii Latine”.

ADVERTISEMENT

”L-am invitat pe președintele Luiz Inácio Lula da Silva să realizeze o vizită în România. Sunt convins că relațiile dintre țările noastre vor deveni tot mai puternice”, a afirmat oficialul de la Cotroceni.

La rândul său, liderul brazilian a spus că cele două state vor încuraja ”schimbul de produse de apărare, cu posibilități reale de cooperare în cercetarea ştiinţifică şi de a deschide căi de comunicare cu sectorul aeronautic al României”.

ADVERTISEMENT

S-a vorbit marți și despre lupta împotriva schimbărilor climatice. ”România dispune de cele mai mari suprafeţe de pădure din Europa. De aceea trebuie să luptăm împotriva schimbărilor climatice rapide”, a spus Luiz Inacio Lula da Silva, citat de Agerpres.

În final, Lula da Silva i-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis pentru vizita în Brazilia, prima din turneul în America Latină. El a propus un toast pentru relaţia de prietenie dintre cele două state.

ADVERTISEMENT