News

Klaus Iohannis și-a început turneul din America de Sud, în Brazilia. Întâlnire cu omologul său Luiz Inacio Lula da Silva

Klaus Iohannis și-a început, marți, turneul din America de Sud, cu vizita în Brazilia. Liderul de la Cotroceni va fi primit de omologul său Luiz Inacio Lula da Silva.
18.04.2023 | 12:22
Klaus Iohannis sia inceput turneul din America de Sud in Brazilia Intalnire cu omologul sau Luiz Inacio Lula da Silva
Klaus Iohannis și-a început, marți, turneul din America de Sud cu din Brazilia. Întâlnire cu Luiz Inacio Lula da Silva. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

În perioada 18-26 aprilie, Klaus Iohannis va efectua o deplasare în America de Sud, fiind în vizită în Brazilia, Chile și Argentina. Marți, șeful statului se află în Brasilia. Aici va avea o întâlnire cu omologul său Luiz Inacio Lula da Silva.

Klaus Iohannis și-a început, marți, turneul din America de Sud cu din Brazilia. Întâlnire cu Luiz Inacio Lula da Silva

Liderul de la Cotroceni a ajuns deja în prima țară de pe acest itinerar diplomatic. Conform Administrația Prezidențiale, marți, 18 aprilie, șeful statului se află în Republica Federativă a Braziliei. E prima astfel de deplasare la nivel de şef de stat în ultimii 23 de ani.

ADVERTISEMENT

După ora 17.00 (ora României), preşedintele Klaus Iohannis va vizita Muzeul memorial dedicat preşedintelui Juscelino Kubitschek de Oliveira. Vorbim de fondatorul oraşului Brasilia.

Apoi, președintele țării noastre va fi primit de omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva. Cei doi vor avea convorbiri oficiale. Preşedintele Iohannis va participa şi la un dejun oficial, în jurul orei 19.30.

ADVERTISEMENT

Ce vor discuta Klaus Iohannis și omologul său din Brazilia, Luiz Inacio Lula da Silva

Administrația Prezidenţială anunță, într-un comunicat, că cei doi preşedinţi vor discuta despre stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, cât şi temele de actualitate de pe agendele regionale şi respectiv cea internaţională.

De asemenea, obiectivul central al acestei vizite îl reprezintă aprofundarea, diversificarea şi dinamizarea relaţiei bilaterale cu Brazilia, principalul partener comercial al României în America Latină şi Caraibi, aspect care va fi concretizat şi prin adoptarea de către cei doi preşedinţi a unei Declaraţii comune.

ADVERTISEMENT

”Documentul conţine angajamentul celor două părţi de a creşte nivelul relaţiilor bilaterale. Se va întâmpla prin intermediul unui dialog politic intensificat şi al unei cooperări sectoriale mai dinamice, în domenii de interes comun precum comerţ, investiţii, industrie, cercetare şi inovare ştiinţifică, securitate cibernetică, digitalizare, schimbări climatice, agricultură durabilă, educaţie şi cultură.

Vizita va urmări, având în vedere nivelul schimburilor comerciale, aflat sub potenţialul oferit de cele două pieţe, şi promovarea României ca partener economic atractiv, cu accent pe oportunităţile de cooperare şi investiţii în industrie, energie, agricultură, IT şi alte sectoare”, mai precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT

La mijlocul săptămânii, Iohannis se va întâlni cu autorităţile locale din Rio de Janeiro. Va avea discuții cu viceguvernatorul statului Rio de Janeiro, Thiago Pampolha Goncalves, la Palatul Guanabara, şi cu viceprimarul oraşului Rio de Janeiro, Nilton Caldeira. Iohannis va depune o coroană de flori la Monumentul naţional al eroilor căzuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Vizita din Brazilia va urmări și promovarea României ca partener economic atractiv. Se va pune accent pe oportunitățile de cooperare și investiții în industrie, energie, agricultură, IT și alte sectoare.

ADVERTISEMENT