News

Klaus Iohannis, vizite oficiale în Japonia și Singapore. Întâlniri cu șefii celor două state asiatice

Președintele României efectuează în perioada 6-10 martie 2023, o vizită oficială în Japonia și o vizită de stat în Republica Singapore.
06.03.2023 | 08:10
Klaus Iohannis vizite oficiale in Japonia si Singapore Intalniri cu sefii celor doua state asiatice
Klaus Iohannis efectuează vizite oficiale în Japonia și SingaporeFoto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Vizitele au ca obiectiv ”consolidarea rolului României în spațiul indo-pacific”, anunță administrația prezidențială care mai precizează că acțiunile de politică externă ale României au la bază Strategia UE pentru Cooperare în Indo-Pacific, adoptată în 2021.

Klaus Iohannis, vizite oficiale în Japonia și Singapore

În Japonia, unde Klaus Iohannis se va afla în perioada 6-8 martie 2023, va avea întrevederi cu Împăratul Naruhito, premierul Fumio Kishida, precum și cu Președinții celor două Camere ale Dietei Naționale nipone. Vizita oficială în Japonia va include și o deplasare la Kyoto.

ADVERTISEMENT

Potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale de la București, ”principalul obiectiv și eveniment al acestei vizite este ridicarea relației bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, prin semnarea de către Președintele României și Prim-ministrul Japoniei a Declarației Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia”.

Acesta va fi al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud. Semnarea documentului este rezultatul unui proces de negocieri care a durat cinci ani.

ADVERTISEMENT

Japonia este cel mai mare investitor asiatic în țara noastră, cele 397 de societăți comerciale cu capital japonez din România generează în prezent peste 40.000 de locuri de muncă.

”Cu prilejul vizitei va fi semnat, totodată, un Memorandum între Ministerul Finanțelor, Eximbank România și Banca Japoniei pentru Cooperare (JBIC), precum și un Memorandum de Înțelegere între ELI-NP Măgurele, compania japoneză Okamoto Optics și Institutul de Inginerie a Laserelor din cadrul Universității Osaka”, mai precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Vizită în Singapore, pe 9 și 10 martie

Vizita de stat în Republica Singapore este prima vizită la nivel de Președinte al României în această țară, în ultimii 20 de ani. Președintele Klaus Iohannis va avea convorbiri oficiale cu Președintele Halimah Yacob și cu Prim-ministrul Lee Hsien Loong.

”Obiectivul principal al acestei vizite este dinamizarea relațiilor bilaterale, în acord cu potențialul acestora, mai ales în plan economic-investițional.

ADVERTISEMENT

Agenda vizitei de stat în Singapore cuprinde și intensificarea cooperării în domeniile IT, educație, cercetare, securitate alimentară, conectivitate, securitate cibernetică și înalte tehnologii, combaterea schimbărilor climatice și tranziția verde”, se precizează în comunicatul Administrației Prezidențiale.

România, care este al treilea mare furnizor din Uniunea Europeană de servicii IT în Singapore își propune să atragă investiții singaporeze, inclusiv în ceea ce privește proiectele prioritare de interconectare din cadrul Inițiativei celor Trei Mări, platformă al cărui summit va avea loc în acest an la București.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”