News

Ce amendă a primit un ardelean care și-a tăiat porcul în curte. Greșeala pe care o fac mulți crescători de animale

Un bărbat din Satu Mare s-a trezit cu o amendă usturătoare după ce și-a sacrificat porcul din gospodărie. Omul nu a respectat normele obligatorii pentru astfel de situații.
28.10.2023 | 18:10
Ce amenda a primit un ardelean care sia taiat porcul in curte Greseala pe care o fac multi crescatori de animale
Un bprbat din Satu Mare a primit o amendă usturătoare după ce și-a sacrificat porcul din gospodărie / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

DSVSA Satu Mare a dat o amendă consistentă unei persoane fizice, pentru o greșeală aparent banală. Bărbatul și-a tăiat porcul din curte dar nu a anunțat medicul veterinar.

Bărbatul, amendat cu 6.000 de lei că nu a anunțat veterinarul

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor au constatat că bărbatul din Satu Mare și-a sacrificat animalul propriu, însă nu a respectat măsurile de biosecuritate.

ADVERTISEMENT

Mai precis, proprietarul de animale trebuia să anunțe medicul veterinar oficial sau pe cel concesionar, căruia să-i comunice că urmează să taie porcul. Obligația vine ca urmare a unei evoluții îngrijorătoare a gripei porcine la nivel național și internațional.

Astfel, doar în Satu Mare, autoritățile au reușit să stingă 15 focare de Pestă Porcină Africană, însă pericolul nu a fost înlăturat definitiv. Alte focare mai evoluează, în prezent, în localitatea Urziceni.

ADVERTISEMENT

Ce probleme au mai constatat inspectorii DSVSA

În săptămâna 20-26 octombrie 2023, inspectorii DSVSA Satu Mare au ieșit pe teren pentru a verifica dacă măsurile de biosecuritate sunt aplicate la nivelul crescătorilor de animale.

Au fost efectuate un număr de 91 de controale în exploatații profesionale și non-profesionale în Satu Mare. Cea mai mare amendă a fost acordată bărbatului din localitatea Urziceni care și-a tăiat porcul fără să anunțe autoritățile.

ADVERTISEMENT

De asemenea, au mai fost acordate 3 avertismente pentru 3 exploatații non-profesionale din localitățile Chereușa, Hodod și Giurtecul Hododului. Proprietarii acestora au cumpărat animale fără documentație sanitar-veterinară și le-au introdus în efectivele existente, potrivit presasm.ro.

Zeci de mistreți cu pestă porcină, împușcați în România

Un număr de opt primării (Tarna Mare, Turulung, Halmeu, Porumbești, Livada, Agriș, Cămârzana, Craidorolț) au primit avertismente de la DSVSA Satu Mare, pentru nerespectarea prevederilor HG 1059/2013 – normele metodologice pentru aplicarea ordonanței guvernului referitoare la programul câinilor fără stăpân.

ADVERTISEMENT

În anul 2023, 40 de mistreți împușcați, dintr-un total de 358 (în 49 de fonduri de vânătoare) au fost pozitivi la Pestă Porcină Africană.

Recent, în România a fost adoptată așa zisă lege ”a porcului”, care impune crescătorilor de animale măsuri stricte de biosecuritate, la nivelul celor din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT