News

Focar major de pestă porcină africană. Peste 50.000 de animale vor fi sacrificate

Autoritățile sanitar-veterinare au depistat un focar de pestă porcină africană la o exploatația comercială în care de află peste 53.000 de porci.
17.06.2023 | 17:03
Focar major de pesta porcina africana Peste 50000 de animale vor fi sacrificate
Zeci de mii de porci sacrificați în județul Timiș/ Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Șeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş, Flavius Nicoară, a anunţat, sâmbătă, că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană (PPA) într-o exploataţie comercială de porcine, informează Agerpres.

Măsuri suplimentare de protecție

În ferma de la Voiteni se află 53.764 de capete de suine, iar procedura standard impune ca toate animalele să fie sacrificate pentru a stăvili răspândirea acestei boli. Flavius Nicoară a precizat că pesta porcină africană nu afectează oamenii.

ADVERTISEMENT

După efectuarea examenelor de laborator la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală de la Bucureşti, rezultate fiind pozitive, a fost confirmată PPA şi a fost convocată şedinţa cu toţi membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor, în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârii de aprobare a zonelor de protecţie şi supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare/îngropare a materialelor de risc şi a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porcii domestici din exploataţia comercială SC Smithfield România, Ferma Voiteni”, a precizat șeful DSVSA Timiș.

Pe lângă sacrificarea animalelor, a fost stabilită o zonă de protecţie în jurul focarului de minim 3 kilometri în zona localităţii Voiteni precum şi o zonă de supraveghere cu o rază de 10 kilometri, care include 11 localităţi (Folea, Ghilad, Ofseniţa, Denta, Roviniţa Mare, Birda, Sângeorge, Berecuţa şi Mănăstire).

ADVERTISEMENT

Pesta porcină africană, un flagel din 2017 încoace

Potrivit celei mai recente situații privind focarele de pestă porcină africană, publicată de ANSVSA în 17 mai, în România existau 11 focare active, din cele 70 înregistrate de la începutul anului în curs, restul de 59 fiind stinse în urma intervenției autorităților.

Pesta porcină africană a apărut pe teritoriul României la mijlocul anului 2017, vârful epizootiei fiind atins în 2019 când s-au înregistrat 1728 de focare. În 2022, epizootia a intrat pe traiectorie accentuat descendentă, cu numai 327 de focare, față de cele 1660, înregistrate în anul precedent.

ADVERTISEMENT

Pe lângă focarele din ferme și gospodăriile țărănești, pesta porcină africană a afectat și populația de mistreți. „De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 7.214 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor”, a precizat ANSVSA.

Combaterea epizootiei a provocat și scandaluri, unul dintre acestea fiind legat de falsificarea unor probe de către DSVSA Călărași. „În cadrul DSVSA Călărași a fost identificată o situație privind înlocuirea probelor pentru depistarea virusului pestei porcine africane, motiv pentru care a fost sesizat organul de urmărire penală competent”, se arăta într-un raport al Corpului de Control al primului-ministru.

ADVERTISEMENT

De asemenea, oficialii europeni au avut suspiciuni legate de modul în care au fost trimise documentele pentru decontarea pagubelor pentru fermieri. Potrivit Raportului de control al Comisiei Europene, România a cerut decontarea nejustificată a unei sume uriașe, pentru pagubele provocate în anul 2018 de pesta porcină africană.

 

ADVERTISEMENT
Anul 2023, cel mai călduros an din istorie. Avertismentul specialiştilor: temperaturile vor continua...
Anul 2023, cel mai călduros an din istorie. Avertismentul specialiştilor: temperaturile vor continua să crească în urma încălzirii globale
“A jurat în fața mea și a copiilor!” Vedeta a decis să vorbească,...
“A jurat în fața mea și a copiilor!” Vedeta a decis să vorbească, după divorțul dureros: “M-a umilit ca femeie și ca mamă!”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani...
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani soția cu cea mai cunoscută amantă din România
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc...
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
S-au ales noii bucătari de la Chefi la Cuțite! Antena 1 a făcut...
S-au ales noii bucătari de la Chefi la Cuțite! Antena 1 a făcut anunțul mult așteptat de către fanii emisiunii
RUSIA CUTREMURĂ direct România! Lovitură ISTORICĂ de la Moscova
RUSIA CUTREMURĂ direct România! Lovitură ISTORICĂ de la Moscova
HBO Max atacă cu cel mai așteptat film din 2023, în războiul cu...
HBO Max atacă cu cel mai așteptat film din 2023, în războiul cu Netflix
Este anunţul momentului pentru Halep! Final de carieră!
Este anunţul momentului pentru Halep! Final de carieră!
Cea mai mare gafă pe care a făcut-o Andreea Esca în timp ce...
Cea mai mare gafă pe care a făcut-o Andreea Esca în timp ce prezenta știrile: „Situația a fost absolut penibilă și...„
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați
Testul pe care îl pică 7 din 10 români. Mută un singur băț...
Testul pe care îl pică 7 din 10 români. Mută un singur băț de chibrit, în mai puțin de 20 de secunde, pentru a obține rezultatul corect
Ce s-a întâmplat cu românca sărutată de Michael Jackson la București, în ’92?
Ce s-a întâmplat cu românca sărutată de Michael Jackson la București, în ’92?