Life

De ce are câinele tău ochii roșii. Mergi de urgență cu el la medicul veterinar

De ce are câinele tău ochii roșii. Sunt mai multe cauze posibile, însă trebuie să mergi de urgență cu animalul tău la medicul veterinar.
24.10.2023 | 08:22
De ce are cainele tau ochii rosii Mergi de urgenta cu el la medicul veterinar
De ce are câinele tău ochii roșii. Sursa foto: Unsplash/Ryk Porras
ADVERTISEMENT

Câinele tău poate avea ochii roșii și există mai multe cauze care pot provoca acest simptom. Orice ar fi, animalul de companie trebuie dus la medicul veterinar pentru control.

De ce are câinele tău ochii roșii. Afecțiunile de care poate suferi

Atunci când ai un animal de companie, pot apărea momente în care acesta se confruntă cu diverse probleme de sănătate. Dacă observi simptome ciudate la animalul tău, trebuie să mergi imediat cu acesta la un medic veterinar.

ADVERTISEMENT

De exemplu, câinii pot avea ochii roșii, lucru care ascunde diverse afecțiuni. Aceste animale pot avea, în funcție de sezon, diverse alergii care le provoacă acest simptom.

Este cunoscut faptul că febra fânului afectează câinii. Aceasta apare în momentul în care organismul declanșează o reacție imună la ceva pe care l-a identificat în mod greșit ca fiind dăunător, precum polenul existent în aer. Dacă observi că animalul tău de companie are ochii roșii, aceasta ar putea fi cauza, dar trebuie să consulți un medic veterinar.

ADVERTISEMENT

O altă afecțiune care poate provoca ochii roșii este conjunctivita. Printre simptomele acestei afecțiuni sunt incluse și ochii înlăcrimați și pleoapele umflate. Din fericire, în funcție de factorul care a declanșat afecțiunea la patrupedul tău, medicul veterinar îi va prescrie tratamentul potrivit.

De asemenea, există mai mulți potențiali iritanți atât înăuntru, cât și afară. Printre aceștia se numără fumul, praful, produsele de curățat, parfumurile și spray-urile. Astfel de substanțe ajung în ochii patrupedului tău și îi pot irita ochii.

ADVERTISEMENT

Există, de altfel, situații în care ochii unui câine să nu producă suficientă umiditate astfel încât suprafața să fie lubrifiată. Atunci când glandele lacrimale se usucă, acest lucru se întâmplă și cu corneea. În lipsa umidității necesare pentru a ține departe particulele nedorite, câinele poate avea ochii roșii și inflamați, informează Purina.co.uk.

Intrarea unui corp străin în ochi este frecventă la câini, mai ales dacă animalul tău stă mult pe afară și îi plac tufișurile și iarba înaltă. Dacă are ochii roșii și umflați, este posibil să-i fi intrat ceva în aceștia. După plimbări, cel mai bine este să-ți verifici câinele bine pentru a observa la timp ce probleme poate avea.

ADVERTISEMENT

Afecțiunile serioase care provoacă ochii roșii

De multe ori, cauzele care duc la roșeața ochilor la câini nu sunt grave. În același timp, trebuie să ții cont să există și afecțiuni mai serioase, motiv pentru care este necesar un control amănunțit la medicul veterinar.

O altă posibilă cauză a ochilor roșii poate fi traumatismul ocular. Acesta se produce mai ales dacă ai un câine jucăuș, care se poate lovi de diferite obiecte din casă. Dacă este afectat, animalul ar putea începe să clipească, iar ochiul i-ar putea sângera.

Dacă vezi sânge, câinele trebuie dus de urgență la veterinar. În cazul în care acesta a avut parte de o lovitură puternică, atunci corneea poate fi afectată și poate provoca ulcere. În final, astfel de probleme duc la formarea de țesut cicatricial, care împiedică vederea, ceea ce poate duce la alte afecțiuni.

O altă posibilă cauză ar putea fi uveita, adică o inflamație a anumitor structuri din ochi ce alcătuiesc uvea (irisul și alte straturi intermediare ale ochiului). Este o boală oculară foarte dureroasă, care l-ar putea face pe animalul tău de companie să țină închis ochiul afectat sau să evite lumina puternice.

Pentru a descoperi cauza care duce la înroșirea ochilor, medicul veterinar va efectua câteva controale amănunțite, cum ar fi ultrasunete, măsurători ale presiunii lichidului din interiorul ochiului și chiar teste de sânge.

În cazul în care câinele are uveită, acesta va avea de urmat un tratament corespunzător și controale regulate. Există și cazuri mai severe, care nu sunt întâlnite atât de des, dar care pot duce chiar la orbire.

ADVERTISEMENT