News

Ce amendă poate fi obligat să plătească pasagerul unui autoturism care nu poartă centură de siguranță

Nepurtarea centurii de siguranță, de către șofer sau pasageri, atrage o sancțiune cu 2-3 puncte de penalizare, ceea ce înseamnă o amendă de aproape 500 lei
11.02.2024 | 21:43
Ce amenda poate fi obligat sa plateasca pasagerul unui autoturism care nu poarta centura de siguranta
Cine plătește amenda pentru nepurtarea centurii de siguranță. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Codul Rutier stabilește în mod clar faptul că toate persoanele aflate într-un autovehicul, care circulă pe drumurile publice, au obligația să poarte centurile de siguranță din dotarea acesteia. Deși există și excepții de la această regulă, amenzile pentru nerespectarea ei pot ajunge acum până la 500 lei.

Ce amenzi pot primi cei care nu poartă centură de siguranță

Anul 2024 a adus și o majorare a amenzilor prevăzute de Codul Rutier. Astfel, de la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de amendă a crescut de la 145 lei la 165 lei, o majorare de 20 lei. Această majorare vine în contextul în care Codul Rutier stabilea valoarea punctului de amendă la 10% din salariul minim brut pe economie.

ADVERTISEMENT

Prevederea a fost însă valabilă până la finalul anului 2023. Odată cu noul an, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice prin care s-a stabilit valoarea punctului de amendă la 5% din salariul minim brut pe economie.

De facto, această măsură a dus la creșterea cu 20 de lei a punctului de amendă, în condițiile în care această valoare fusese înghețată la la 145 lei de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.

ADVERTISEMENT

Nepurtarea centurii de siguranță se penalizează cu o sancțiune de clasa I, adică între 2 sau 3 puncte de amendă. Astfel, pentru nepurtarea centurii de siguranță, amenda pe care o riscă șoferii sau pasagerii este între 330 și 495 lei.

Cine plătește amenda atunci când un pasager nu poartă centura de siguranță

Amenda pentru nepurtarea centurii de siguranță se aplică individual, adică persoanei care nu poartă centura de siguranță. Altfel spus, în acest caz legea nu face diferența între pasageri sau șoferi. Mai mult legea vorbește de autovehicule și tractoare agricole ori forestiere.

ADVERTISEMENT

„Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice: nerespectarea obligației pasagerilor aflați într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranță omologate”, se arată la Art. 99 al Codului Rutier.

Legea prevede însă și o serie de excepții de la această obligație. Astfel, Codul Rutier menționează că sunt exceptați de la purtarea centurii de siguranță conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staționează; femeile în stare vizibilă de graviditate; conducătorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, excepția se aplică și persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță; instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învăța să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.

În ceea ce privește lista bolilor pentru care este exceptată purtarea centurii de siguranță, stabilită de către Ministerul Sănătății prin Ordinul nr. 1.246/2007, aici sunt incluse sindroame hemoragipare;
sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive); leucemii acute şi cronice; mielom multiplu; limfoame maligne; ciroza hepatică şi cancerul hepatic cu ascită voluminoasă;
status posttoracotomie şi sternotomie pentru diferite operaţii toracice, trei luni postoperator; by-pass extraanatomic axilo-femural; pace-maker cardiac recent montat; afecţiuni acute ale sânului; obezitate care împiedică închiderea centurii de siguranţă.

ADVERTISEMENT
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
FRF a luat decizia, după derapajul sexist al lui Gigi Becali la adresa...
FRF a luat decizia, după derapajul sexist al lui Gigi Becali la adresa arbitrei Cristina Trandafir
A îndurat 16 ani violurile tatălui, până când sora ei a mărturisit același...
A îndurat 16 ani violurile tatălui, până când sora ei a mărturisit același lucru. Cum își controla pastorul din Arad fiicele
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Cum îţi poţi schimba numele din buletin. Dorian Popa şi-a adăugat un prenume...
Cum îţi poţi schimba numele din buletin. Dorian Popa şi-a adăugat un prenume celebru
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Reacția Alinei Gorghiu în cazul judecătoarei care a întrebat dacă unul dintre tinerii...
Reacția Alinei Gorghiu în cazul judecătoarei care a întrebat dacă unul dintre tinerii morți la 2 Mai este în sală
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Românii nu mai cumpără online. Motivele pentru care a căzut piața
Românii nu mai cumpără online. Motivele pentru care a căzut piața
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de...
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri, spune o aliată a opozantului. Ea îl acuză pe Putin de crimă
Serialul fenomen de pe Netflix care a oprit planeta în loc. A avut...
Serialul fenomen de pe Netflix care a oprit planeta în loc. A avut 9.9 milioane de vizionări într-o singură săptămână