News

Cât de mare va fi ”taxa pe lux” și cine sunt românii care vor trebui să o achite

Bogații României vor fi obligați, începând cu acest an, să plătească noua ”taxă pe lux”. Țara noastră adoptă, în premieră, această măsură.
27.04.2024 | 22:41
Cat de mare va fi taxa pe lux si cine sunt romanii care vor trebui sa o achite
Românii care au proprietăți scumpe vor fi nevoiți să plătească o ”taxă pe lux” / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Statul român se pregătește să încaseze o nouă taxă, iar cei vizați sunt oamenii care dețin o avere personală importantă.

Taxa pe lux, noua găselniță a statului român. Cine trebuie s-o plătească

Este vorba de o nouă formă de impozit, introdus prin Legea 296/2023 și aplicabil începând cu data de 1 ianuarie 2023.

ADVERTISEMENT

Proiectul legislativ a fost dublat de o ordonanță care urmează să fie publicată în Monitorul Oficial peste doar câteva zile. După ce acest lucru se va întâmpla, ANAF va trimite, în decurs de 30 de zile, înștiințări către contribuabilii care se încadrează în limitele acestei legi.

Potrivit Observator, notificarea va conține datele de identificare ale contribuabilului, obiectul notificării, precum și suma pe care acesta va trebui s-o plătească. Aceștia au la dispoziție până la data de 30 septembrie 2024 (la imobile) și 31 decembrie 2024 (la mașini), pentru a plăti ”taxa pe lux”.

ADVERTISEMENT

Cum se calculează taxa pe lux în România

Contribuabilii care vor fi obligați să achite acest nou impozit sunt românii care dețin locuințe mai scumpe de 500.000 de euro, sau mașini evaluate la mai mult de 75.000 de euro. ”Taxa pe lux” este calculată aplicând procentul de 0,3% din diferența între valoarea bunului impozitat și plafonul neimpozabil.

De exemplu, în cazul unui autoturism în valoare de 100.000 de euro, calculul se aplică doar la diferența de 25.000 de euro. În acest caz, ”taxa pe lux” reprezintă 0,3% din 25.000 de euro, adică 75 de euro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru un imobil de un milion de euro, valoarea de impozitare se aplică asupra diferenței, respectiv pentru 500.000 de euro. Asta înseamnă că ”taxa pe lux” plătită va fi de 1.500 de euro pe an.

Potrivit Ey.com, ”taxa pe lux” se aplică doar pe o durată de cinci ani, în cazul autoturismelor, calculată de la momentul în care beneficiarul a achiziționat mașina.

ADVERTISEMENT

În cazul imobilelor, nu este foarte clar cum se va stabili valoarea, mai ales dacă acestea sunt deținute de mai mulți proprietari.

ADVERTISEMENT
Tags: