News

Ce amendă riscă un părinte când copilul nu poartă mască pe stradă. Anunţul Poliţiei Capitalei

23.10.2020 | 02:00
Ce amenda risca un parinte cand copilul nu poarta masca pe strada Anuntul Politiei Capitalei
ADVERTISEMENT

România se luptă de 8 luni cu o pandemie care pare că scapă de sub control. Mai multe oraşe din ţară au intrat în scenariul roşu după ce rata de infectare cu COVID-19 a trecut pragul de 3 la mia de locuitori.

Autorităţile au luat măsuri drastice pentru a limita răspândirea virusului. Oamenii riscă amenzi usturătoare dacă nu poartă mască pe stradă sau în spaţiile închise. Excepţie de la regulă fac copiii mici.

ADVERTISEMENT

Copiii până în 5 ani nu sunt obligaţi să aibă gura şi nasul acoperite când ies la plimbare, însă acest lucru nu este valabil şi pentru copiii mai mari. Dacă un copil trecut de această vârstă este prins pe stradă de poliţişti fără mască, părintele lui o să fie sancţionat.

Poliţiştii amendează părinţii care nu pun mască de protecţie copiilor

Diana Sarca, purtător de cuvânt Poliţia Capitalei, spune că părinţii sunt responsabili pentru copiii minori şi ei plătesc dacă cel mic nu respectă legea. Aşa se întâmplă şi dacă un minor nu poartă mască.

ADVERTISEMENT

“Părintele are obligaţia legală să aibă grijă ca minorul să poarte mască în spaţiile închise şi deschise. Amenzile sunt între 500 şi 2.500 de lei”, a declarat, pentru FANATIK, Diana Sarca, purtător de cuvânt Poliţia Capitalei.

Obligativitatea purtării măştii de protecţie a împărţit părinţii în două tabere. Sunt părinţi care consideră această formă de protecţie utilă şi aleg să poarte masca oriunde merg, însă sunt şi părinţi care refuză să se supună legii şi nu acceptă nici ca ai lor copii să aibă gura acoperită.

ADVERTISEMENT

Mai multe incidente au avut loc după începerea noului an şcolar din cauza restricţiilor impuse în şcoli. Un tată din Bucureşti a făcut scandal în curtea unei școli din Sectorul 6 pentru că nu i s-a părut normal ca fetiţei sale să i se impună masca de protecţie. Monologul lui nu a intimidat pe nimeni, ba mai mult, bărbatul s-a ales cu amendă.

Nu este un caz singular. Roxana Cercel, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, spune că mai mulţi părinţi s-au arătat deranjaţi de măsurile impuse de autorități în şcoli.

ADVERTISEMENT

“În Bucureşti, au fost înregistrate cereri prin care părinţii au solicitat ca elevii sa nu poarte masti la şcoală. Situaţiile acestea au fost comunicate la nivel de unitate, au fost discutate în Consiliul de administraţie ale unităţilor de învăţământ şcolar şi ei le-au dat un răspuns părinţilor, în funcţie de legislaţie”, a declarant Cercel pentru FANATIK.

În ultimele 24 de ore, Bucureștiul a înregistrat 804 noi cazuri de coronavirus. La nivel naţional ne apropiem de 5.000 de cazuri pe zi. Sistemul de sănătate este la sufocat de numărul mare de bolnavi internaţi în terapie intensivă.

ADVERTISEMENT