News

Copil din Gorj, vândut pentru 8.000 de lei în Germania. Ministrul Familiei: “Este groaznic ce s-a întâmplat”

Scandal monstru în România după ce un cetățean german a reușit să scoată din țară un copil în vârstă de 4 ani, pe care-l cumpărase pentru 8.000 de lei.
26.04.2024 | 11:40
Copil din Gorj vandut pentru 8000 de lei in Germania Ministrul Familiei Este groaznic ce sa intamplat
Copil din Gorj, vândut pentru 8.000 de lei în Germania. Ministrul Familiei: "Este groaznic ce s-a întâmplat". Foto: Unsplash / Inquam
ADVERTISEMENT

Bărbatul ar fi folosit o procură notarială falsă și, cred anchetatorii, ar fi dat mită notarului și vameșilor pentru a ieși din țară. Copilul mai are doi frați care au ajuns acum în sistemul de protecție socială din Gorj, astfel provin dintr-o familie săracă, fără nicio posibilitate.

O familie din Gorj și-ar fi vândut copilul unui cetățean din Germania pentru 8.000 de lei

Conform Antena 3, copilul a fost vândut în decembrie, însă doar acum autoritățile au aflat. Asta, pentru că familia respectivă era monitorizată de către DGASPC, iar la o vizită recentă angajații de la Protecția Copilului au observat că lipsește un copil. Când i-au luat la întrebări pe părinți, aceștia au dezvăluit că l-au vândut pentru 8.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Imediat, restul micuților din acea familie au fost luați din grija părinților. Cazul a ajuns inclusiv în atenția ministrului familiei Natalia Intotero, care a promis că statul român va face tot ce trebuie ”ca acest copil să ajungă acasă”.

”Indiferent câte presiuni ar fi din partea cetățeanului respectiv, cetățeanului străin, asupra autorităților din România, da, pot să confirm că este groaznic ceea ce s-a întâmplat și pot să vă asigur din partea statului român că acel copil va trebui să ajungă acasă.

ADVERTISEMENT

Facem deja toate demersurile și există un dosar instrumentat de DIICOT și vreau să îi felicit pentru profesionalism, pentru devotare și implicare, în egală măsură”, a explicat ministrul familiei. Acum, autoritățile trebuie să-l găsească pe acel copil și să spere că nu a pățit nimic rău.

”De asemenea, DGASCP Gorj a sesizat DIICOT. Astăzi aflându-mă cu caravana prevenție consum droguri, alte forme de adicție, violență, bullying, la Târgu Jiu, în cursul acestei dimineți, alături de directorul DGASPC Gorj, dar și de psihologi ai instituției, am fost și i-am vizitat pe frații copilului care acum se află în Germania.

ADVERTISEMENT

O familie din Gorj și-a vândut copilul unui cetățean străin

M-am asigurat că ei sunt bine îngrijiți. Chiar am stat o perioadă destul de îndelungată la discuții cu asistenții maternali, dar și cu cei doi frățiori”, a adăugat ministrul. Șocant pentru unii, în România, în prezent, nu există lege în România care să incrimineze explicit vânzarea de copii.

Așa cum arăta SpotMedia în urmă cu trei ani, o instanță din Cluj trăgea această concluzie. În 2019, DIICOT trimitea în judecată pentru trafic de minori un bărbat și o femeie, pentru că femeia își vânduse copilul cu 2.100 de lei. Au primit în cele din urmă pedepse cu suspendare, însă pentru infracțiuni de fals, nu pentru trafic de minori.

ADVERTISEMENT

Instanța a dovedit că mama voia să-și abandoneze copilul în spitalul după ce a născut, dar un bărbat s-a oferit să-l cumpere. Mai mult, la starea civilă a mințit că el este tatăl și a rezolvat rapid adopția. ”A fost o adopţie prescurtată”, s-a scuzat bărbatul în instanță, considerând că a dat dovadă de bune intenții.

Curtea de Apel le-a dat 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru că probleme nu au arătat că ”traficarea minorului a avut drept scop exploatarea acestuia”. ”În lipsa unei legiferări exprese a acestei manopere de vânzare a copilului unei alte persoane, chiar prin obținerea unor foloase materiale de către tutorele copilului, dar în lipsa scopului de exploatare a copilului – care să fie și dovedit – instanța de judecată nu poate reține comiterea vreunei fapte penale”, este precizat în motivarea deciziei Curţii de Apel Cluj.

ADVERTISEMENT
Tags: