News

Ce amenzi vor primi șoferii care fac taximetrie ilegală

18.04.2019 | 13:19
Ce amenzi vor primi soferii care fac taximetrie ilegala

Legislația din România prevede că cei care vor să transporte ilegal persoane, contra cost, în mod regulat, trebuie să fie autorizați, altminteri riscă să primească amenzi de până la 5.000 de lei chiar de la prima abatere.

Ce amenzi vor primi șoferii care fac taximetrie ilegală

Sancționarea mai ușoară a taximetriei ilegale, fără să fie necesară dovedirea faptelor repetate, a mai fost propusă și anul precedent, dar și în 2017, însă perspectivele proiectului nu au ajuns niciodată să fie adoptate de Guvernul României. Este vorba despre serviciul Uber, care îi supără de multă vreme pe taximetriști. Ca dovadă stă li procesul intentat, încă din 2017, contra companiei de către o autoritate din domeniu, pentru concurență neloială, dar și protestele acestora din ultimele luni.

Pe de cealaltă parte, Uber s-a apărat spunând că nu oferă servicii de transport și că este numai un intermediar tehnologic între cei care trebuie să ajungă undeva și oamenii care se întâmplă să meargă într-acolo. Mai mult, de fiecare dată au susținut că conducătorii auto de Uber sunt proprii angajați și responsabili de modul în care își desfășoară activitatea.

Ce amenzi vor primi șoferii care fac taximetrie ilegală
Imagine de la protestul numărul 3 al taximetriștilor

4 proteste într-un an

În schimb, cei care au luat atitudine în acest sens și au dorit să își manifeste nemulțumirile au fost taximetriștii, protestele lor răsunând în Piața Victoriei de la începutul anului. De altfel, chiar miercuri, 17 aprilie, a avut loc un alt eveniment de acest gen. La orele dimineții, în jur de 1.500 de mașini de taxi puteau fi numărate în fața Guvernului, iar majoritatea taximetriștilor erau din Capitală.

Ce amenzi vor primi șoferii care fac taximetrie ilegală
Nemulțumirea lor este legată de faptul că Guvernul intenționează să creeze un cadru legal pentru aplicațiile de car-sharing, în loc să le interzică

Este a patra oară când șoferii protestează, iar nemulțumirea lor este legată de faptul că Guvernul intenționează să creeze un cadru legal pentru aplicațiile de car-sharing, în loc să le interzică. „Vrem să colaborăm cu industria de taxi așa cum facem în alte țări. De fapt, mulți șoferi de taxi deja folosesc aplicația noastră. Însă nu vom fi niciodata de acord cu patronatele care se opun tehnologiei și dreptului consumatorilor de a alege. Avem încredere că Guvernul va opta să nu limiteze serviciile de ridesharing ci să le reglementeze corect, în interesul a milioane de români care folosesc și aceste aplicații și vor să aibă în continuare mai multe opțiuni de transport”, transmis traximetriștii.

Tags: