Când vine vorba de cafea, Patriarhul Daniel are grijă să consume doar un anumit tip, extrem de aromat, crescut la altitudine. Gheorghe Florescu, cel mai cunoscut cafegiu din București, a vorbit despre băutura preferată a acestuia. Se pare că nu doar Patriarhul Daniel consumă un astfel de sortiment de cafea ci și Starețul Mănăstirii Putna.
Invitat la podcastul Avangarda, Gheorghe Florescu a vorbit despre procesiunea religioasă de la Putna, unde nenumărați patriarhi, mitropoliți, dar și episcopi au fost prezenți și evident, marea majoritate a lor au băut cafea.
Gheorghe Florescu susține că a fost contactat prin intermediul unui Vicar Patriarhal și la respectiva procesiune s-a cerut doar un anumit tip de cafea. Mai exact, spune acesta, protocolul prevedea doar cafea Divin.
”Prin intermediul unui Vicar Patriarhal, m-au contactat și au băut cafea Divin. Protocolul Mănăstirii Putna prevede cafea Divin și Patriarhul bea cafea Divin”, a spus Gheorghe Florescu, explicând și alegerea acestora. Se pare că acest tip de cafea, deși este mai costisitor este mult mai aromat.
Cafeaua Divin este creată din trei cafele rare care sunt crescute la altitudine. De asemenea, spre deosebire de cafeaua pe care o găsim în comerț, cafeaua consumată de Patriarhul Daniel are un gust armonios și de asemenea, aroma cafelei este una cu mult mai intensă.
Cei care o consumă, spune cel mai cunoscut cafegiu din București, vor observa o notă de tărie moderată, dar și una exotică. Și nu e de mirare dacă stăm să ne uităm la preț. Cafeaua Devin, consumată de Patriarhul Daniel costă 45,99 lei, pachetul de 100 de grame.
Astfel, după un calcul simplu un kilogram de cafea Divin costă peste 400 de lei, spre deosebire de cafeaua pe care o găsim în magazine, al cărui preț pentru un kilogram este cu mult sub 100 de lei. Totuși, spune Gheorghe Florescu, aroma și faptul că aceasta cafea este 100% arabica, se vede la preț.
Totodată, el a explicat și câteva criterii referitoare la cafeaua perfectă, în funcție de aromă, tărie, dar și de proveniență și producție. ”Cafeaua este de două feluri: cafeaua lui Dumnezeu, care este cafeaua arabica, și cafeaua Diavolului, cafeaua robusta. Cafeaua robusta e de cinci ori mai cofeinizată decât cafeaua arabica. Și nu are niciun fel de aromă, decât tărie. Foarte mare tărie, niciun pic de aromă.
Cafeaua arabica, aici e bomba, doar 10% e selecționată. Vă dați seama? Din 70% doar 10% e selecționată. Cafeaua care inundă piața e neselecționată, nu e aleasă! Nu au, se face manual. Din această cafea, de 10%, doar 3% e de mare calitate”, a mai povestit aceasta, în cadrul podcast-ului respectiv.
Totodată, Gheorghe Florescu a mai adus în discuție și ultima dorință a lui Napoleon. Acesta și-a dorit să bea o cafea plantată de el. Aceeași cafea este consumată și astăzi, a mai adăugat acesta, menționând că și modul în care este preparată cafeaua contează destul de mult.