Life

Ce consumă mai mult curent electric: cuptorul sau plita cu inducție? La ce e bine să gătești ca să faci economie la factura de electricitate

Ce consumă mai mult curent electric: cuptorul sau plita cu inducție? Pe care e bine să-l folosești la gătit pentru a face economie.
10.03.2024 | 15:46
Ce consuma mai mult curent electric cuptorul sau plita cu inductie La ce e bine sa gatesti ca sa faci economie la factura de electricitate
Cuptorul sau plita cu inducție: care dintre cele două consumă mai mult curent? Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care aparat consumă mai mult curent electric, cuptorul sau plita cu inducție? Iată pe care dintre ele e bine să-l folosești la gătit pentru a face economie.

Ce consumă mai mult curent electric: cuptorul sau plita cu inducție? La e e mai bine să gătești. Doar așa vei face economie

În locuință există mai multe aparate electrocasnice, însă nu toate au același consum energetic. Consumul poate fi diferit în funcție de mai mulți factori, precum eficiența energetică.

ADVERTISEMENT

În cazul cuptoarelor sau plitelor cu inducție, consumul variază în funcție de modul și de durata lor de utilizare. Atunci când trebuie să gătești sau să încălzești alimentele, cuptorul cu microunde consumă, în general, mai puțină energie, comparativ cu celelalte două.

Consumul mediu al unui program de un minut și jumătate în cuptorul cu microunde este de 25 kW pe oră. În schimb, cuptorul consumă, pentru fiecare utilizare, 600 kW pe oră. Plitele cu inducție pot să utilizeze, în medie, aproximativ 72 kW pe oră, pentru o oală de patru litri de apă, de exemplu.

ADVERTISEMENT

Potrivi analizei de recomandări pentru a economisi energia, Institutul pentru Diversificarea și Economisirea Energiei (IDAE), consumul aparatelor electrocasnice este clasat în felul următor: cuptorul cu microunde, oala sub presiune, aragazul și cuptorul electric.

Dacă vrei să gătești cantități mici de alimente, atunci ar fi bine să nu folosești cuptorul electric. De altfel, acesta nu este recomandat “nici pentru reîncălzire sau decongelare”, notează foodstory.protv.ro.

ADVERTISEMENT

Conform IDAE, “plitele cu inducție consumă mai puțină  energie electrică decât cele din vitroceramică”. Din acest motiv, e bine să optezi pentru un astfel de aparat electrocasnic dacă vrei să faci economie la factura la electricitate.

Electrocasnicul care consumă mai mult curent decât un cuptor cu microunde. Nimeni nu s-ar aștepta la asta

Un electrocasnic ce consumă destul de mult curent este aparatul de cafea. Acesta este achiziționat de foarte multe persoane deoarece reprezintă o modalitate de a prepara rapid cafeaua dimineața, fără prea mult efort.

ADVERTISEMENT

Nu mulți știu, totuși, că acesta consumă mai mult curent decât cuptorul cu microunde. Atunci când este utilizat zilnic, adică 30 de ore pe lună în total, acest aparat are un consum de 23 kW pe oră. Dacă aparatul este utilizat mai mult de o oră pe zi, atunci consumul crește.

Un alt electrocasnic ce consumă mult este blenderul. Dace este utilizat mai mult de cinci ore pe lună, la putere mică sau medie, poate consuma 2 kW pe oră.

ADVERTISEMENT