News

Aparatul din casă care consumă mai mult curent decât frigiderul. Îți poate crește factura la energie cu zeci de lei, în fiecare lună, iar mulți români au început să îl achiziționeze

Aparatul din casă care consumă extrem de mult. Factura la energie poate crește considerabil pentru românii care îl au în locuințe.
21.11.2023 | 09:40
Aparatul din casa care consuma mai mult curent decat frigiderul Iti poate creste factura la energie cu zeci de lei in fiecare luna iar multi romani au inceput sa il achizitioneze
Aparatul din casă care consumă mai mult curent decât frigiderul. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Aparatul din casă care consumă mai mult decât frigiderul. Acesta se găsește în locuințele multor români și poate crește factura la energie cu zeci de lei. Ba chiar, poți plăti de două ori mai mult într-o lună dacă îl folosești în mod constant.

Aparatul din casă care consumă mai mult curent decât frigiderul

Românii care aleg să folosească o plită electrică trebuie să știe că factura de electricitate poate crește considerabil. Acest aparat consumă de trei ori mai mult decât plita pe gaz. Asta se întâmplă deoarece are o viteză de gătire mai mare.

ADVERTISEMENT

Mai exact, consumul se ridică la cel puțin 120 de kilowați pe lună, fiind printre cel mai costisitor aparat electrocasnic din acest punct de vedere. Plita electrică poate consuma mai mult decât frigiderul și chiar decât aerul condiționat.

Totuși, dacă ai achiziționat un astfel de aparat, există anumite metode care te pot ajuta să reduci consumul de energie electrică. În primul rând, atunci când vrei să îl folosești nu trebuie să îl pornești cu mult timp înainte, având în vedere că se încălzește extrem de repede.

ADVERTISEMENT

De asemenea, poți utiliza capace pentru vasele în care gătești sau când fierbi apa. În acest fel, se împiedică pierderea căldurii, se arată pe site-ul celor de la Enel. Mai mult, poți utiliza ustensile speciale pentru plitele electrice.

Acestea se recomandă „pentru a găti eficient și a diminua timpul de utilizare. Taie ingredientele în bucăți mici pentru a grăbi procesul de gătire/încălzire”, adaugă sursa citată.

ADVERTISEMENT

Cei mai mari consumatori de electricitate din casă

Potrivit unui articol realizat de Enel în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG), pe locul doi în topul celor mai mari consumatori de energie din casă se află frigiderul. De exemplu, un astfel de aparat din clasa energetică E, cu 2 uși, care nu are o vechime mai mare de patru ani și cu o capacitate de 592 l poate consuma 600 kWh anual.

Pe al treilea loc se clasează mașina de spălat rufe. În funcție de caracteristici, are un consum anual de energie de circa 600 kWh. Și cuptorul cu microunde se află în acest top, ajungând să consume 435 kWh pe an.

ADVERTISEMENT

Al cincelea loc este ocupat de uscătorul de rufe. Un astfel de aparat din clasa energetică D, cu o capacitate de încărcare de până la 8 kg, poate consuma 387 kWh în fiecare an, arată datele publicate de Enel.

ADVERTISEMENT