Fără îndoială, micii sunt ”vedetele” oricărui grătar cu prietenii sau oricărei ieșiri la iarbă verde. V-ați întrebat însă vreodată ce conțin aceștia? Care sunt ingredientele acestui produs extrem de popular în România?
Indiferent că e 1 Mai sau o zi normală, că e iarnă sau vară, că se întâmplă în familie, cu prietenii sau într-o piață, un mititel cu pâine, muștar și, dacă se poate o bere, este un simbol al românilor. Chiar și străinii au curiozitatea de încerca mici. Dar ce conține cu adevărat carnea de mici?
Gama de mici existentă pe piața românească este extrem de variată. Găsim mici din carne de porc, porc și vită, porc și oaie, doar vită sau chiar mici din carne de pui.
Pe site-ul unui cunoscut supermarket din România apar descrieri detaliate la două sortimente de carne de mici. Astfel, cei care cumpără mici din carne de porc și vită trebuie să știe ce conțin aceștia.
E vorba de carne porc 65%, carne vită 16%, apă, sare, condimente (usturoi, cimbru, piper, boia iute), agent de afânare (carbonați de sodiu), antioxidanți (acid ascorbic), acidifiant (citrat de sodiu), zaharuri (dextroza, maltodextrina), conservant (acetat de sodiu).
În ceea ce privește valorile nutriționale, o caserolă de mici conține aproximativ: grăsimi 20 g/100 g, valoare energetică 233 kcal/100 g, glucide 0.5 g/100 g, sodiu 2.2 g/100 g, proteine 12 g/100 g și grăsimi saturate 8.9 g/100 g.
În urmă cu câțiva ani, Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat din marile lanțuri comerciale 25 tipuri de mititei, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.
S-a constatat că, la fabricarea mititeilor analizaţi, s-au folosit mai multe ingrediente. Vorbim de tipuri de carne: carne de porc, carne de vită, carne de oaie, carne de caprioară, carne de cerb, carne de urs, piept pui cu piele, pulpe pui cu piele, slănină, seu de vită.
Micii mai conțin apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucşoară, ceapă, pătrunjel, maghiran, dextroză, maltodextrină, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu.
În ceea ce privește conținutul de carne la produsele analizate, acesta variază între 61,5% și 90%. Studiul asociației poate fi văzut AICI.