Experții dieteticieni expun adevărul legate de sardinele conservate: cât sunt acestea de sănătoase, care sunt beneficiile dar și riscurile existente pentru cei care consumă acest aliment extrem de popular.
În prezent, printre cele mai achiziționate conserve de pește se află cele de sardine. Mulți sunt tentați să creadă că peştele din conserve, indiferent că vorbim de aceste sardine, macrou, hering sau ton, nu este la fel de sănătos precum cel cumpărat de viu. Ei bine, răspunsul este unul care pe care mulți îi va surprinde.
Dieteticienii spun că peștele, în special sardinele conservate, reprezintă un aliment foarte sănătos și hrănitor. Riscurile aproape că nici nu există pentru sănătate. Beneficiile sunt aproape în totalitate existente atunci când vorbim de acest produs.
În primul rând, trebuie spus că sardinele conservate sunt foarte bogate în nutrienți. Reprezintă o sursă excelentă de proteine, vitamina B12, vitamina D și calciu (conținând mai mult de 20% din valoarea zilnică necesară).
Nu în ultimul rând, sunt o sursă bună de fier. Conservele conțin mai mult de 10% din valoarea zilnică. Mai mult, conservele de sardine conțin aproape 100% din aportul zilnic recomandat de acizi grași omega-3, arată site-ul Eating Well, citat de Adevărul.
Medicii recomandă cu tărie consumul sardinelor conservate. Acest pește aduce beneficii multiple organismului uman. De la sănătatea cardiovasculară până la sănătatea cognitivă.
În primul rând, consumul de sardine conservate este util pentru sănătatea inimii. Conținutul de omega-3 al sardinelor oferă beneficii importante pentru protejarea inimii. Specialiștii spun că un consumul al acestui aliment poate fi chiar mai eficient decât suplimentele alimentare.
Prevenirea diabetului de tip 2 este un alt avantaj pentru cei care consumă sardine. O serie de cercetări publicate în jurnalul Clinical Nutrition din 2021 au demonstrat impactul pe care consumul de sardine de două ori pe săptămână l-a avut asupra adulților în vârstă diagnosticați cu prediabet.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că pacienții care au primit sardine ca parte a programului lor de nutriție au avut un risc semnificativ mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 în comparație cu cei din grupul de control, adică grupul care a primit consiliere nutrițională, dar fără sardine adăugate la dieta lor.
Nu în ultimul rând, sardinele conservate sunt pline de calciu și vitamina D. Vorbim de doi nutrienți care joacă un rol critic în sănătatea oaselor. Și sănătatea creierului poate fi asigurată de conținutul sardinelor. În acest sens, conținutul de omega-3 e fundamental.
Capitolul riscuri aproape că nu există. Doar cei cu alergie la pește sunt sfătuiți să nu consume astfel de produse. Specialiștii mai spun că este recomandat ca oamenii să fie conștienți de conținutul de mercur prezent în fructele de mare (mai ales femeile însărcinate).
În privința conservelor de sardine, ele au un conținut scăzut de mercur. Cu toate acestea, consumul a mai mult de patru conserve pe săptămână ar putea produce o expunere prea mare la această substanță.