News

Ce conțin, de fapt, paharele de carton. De ce nu e bine să bei cafea sau ceai din ele

Noi cercetări arată ce conțin, de fapt, paharele de carton. Din ce sunt făcute și cât de periculoase sunt pentru organism
28.01.2024 | 16:19
Ce contin de fapt paharele de carton De ce nu e bine sa bei cafea sau ceai din ele
Ce conțin, de fapt, paharele de carton. Foto Unsplash.com
ADVERTISEMENT

Noi studii arată ce conțin, de fapt, paharele de carton. Potrivit cercetătorilor, deși sunt făcute din hârtie ecologică, acestea pot fi la fel de periculoase ca cele din plastic și pot duce la apariția unor probleme de sănătate.

Ce conțin, de fapt, paharele de carton

Cercetările efectuate de oamenii de știință din Suedia au arătat că stratul subțire de plastic care acoperă suprafața paharelor de unică folosință, cu scopul de a nu permite conținutului să se infiltreze în hârtie, poate emite substanțe toxice, conform Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Pentru a demonstra acest lucru, oamenii de știință au făcut mai multe experimente, fiind implicate insecte. Paharele de carton au fost lăsate să se biodegradeze în apă, iar altele au fost lăsate în murdărie. În ambele cazuri, insectele au dezvoltat defecte congenitale și au prezentat probleme în dezvoltare.

„Am lăsat pahare de hârtie și pahare de plastic în sedimente umede și apă timp de câteva săptămâni. Am urmărit modul în care substanțele chimice au afectat larvele.

ADVERTISEMENT

Toate cănile au afectat în mod negativ creșterea larvelor de țânțari”, a transmis Bethanie Carney Almroth, profesor de știința mediului la Universitatea din Göteborg, arată Daily Mail.

De altfel, un alt studiu al cercetătorilor din Belgia, făcut înainte cu câteva săptămâni, a scos la iveală faptul că și paiele de hârtie conțin substanțe chimice sintetice, care sunt toxice. În acest context, oamenii de știință cer „transparență în cadrul industriei materialelor plastice”.

ADVERTISEMENT

„Ambalajele de hârtie prezintă un potențial pericol pentru sănătate”

Mai exact, cercetătorii solicită producătorilor să fie dezvăluite toate substanțele chimice pe care le conțin aceste produse. Având în vedere că lichidele sunt absorbite cu rapiditate de hârtie, producătorii au apelat la soluția tratării hârtiei care se folosește pentru produsele de carton, precum paiele sau paharele.

Aceste materiale plastice sunt, de cele mai multe ori, un bioplastic regenerabil sau biodegradabil, cunoscut sub numele PLA. El este fabricat din porumb, trestie de zahăr sau manioc, spre deosebire de materialele plastice comune. Chiar dacă PLA se descompune mai repede, substanțele chimice găsite în el pot avea efecte negative.

ADVERTISEMENT

„Unele substanțe chimice din plastic sunt cunoscute ca fiind toxice. (…) Ambalajele din hârtie prezintă, de asemenea, un potențial pericol pentru sănătate”, din cauza conținutului de plastic, potrivit profesorului Almroth.

 

ADVERTISEMENT