News

Ce conţine, de fapt, o şaorma. Ce se ascunde în ingredientele produsului adorat de milioane de români

Analizele de laborator făcute pe trei şaorma cumpărate din diferite zone ale Capitalei au relevat că acestea sunt contaminate, iar marele risc este să provoace infecţii în organism
09.03.2024 | 09:29
Ce contine de fapt o saorma Ce se ascunde in ingredientele produsului adorat de milioane de romani
Şaorma cu de toate are chiar de toate, inclusiv bacterii periculoase Foto: radio kp
ADVERTISEMENT

Şaormeriile au împânzit intersecţiile şi cartierele, dar puţini dintre cei care fac cozi pentru o şaorma “cu de toate” bănuiesc că de fapt chiar li se livrează de toate, inclusiv mucegai şi E.coli.

Şaorma cu de toate, inclusiv E.coli şi mucegai

Românii au cumpărat anul trecut, în medie, o şaorma la zece secunde, ceea ce face acest produs să fie regele neîncoronat al mâncărilor comandate online, în ţara noastră, depăşind produsele tradiţionale precum ciorba şi sarmalele.

ADVERTISEMENT

În cadrul unei campanii “Ce ne puneţi în mâncare”, reporterii ObservatorNews au decis să testeze calitatea produsului şi au dus la laborator trei şaorma de pui cumpărate din trei şaormerii diferite din Capitală. Analizele au relevat că produsele sunt adevărate bombe cu ceas pentru organism, riscând să provoace infecţii grave.

“Prezenţa pe 2 din 5 eşantioane analizate a Escherichia coli. Toate produsele au o cantitate intre 1.000 şi 20.000 de drojdii şi mucegaiuri.

ADVERTISEMENT

Acrilamida făcută separat pe cartofii prăjiţi. Este un compus cancerigen, generat atunci când supraprăjim produsele amidonoase”, este concluzia testării, relevată de Alexandru Cîrîc.

E.coli este o bacterie extrem de periculoasă, care provoacă infecţii intestinale şi urinare şi a cărei răspândire este favorizată de igiena precară. Medicul Mihail Pautov este foarte categoric când vine vorba de această bacterie.

ADVERTISEMENT

“Ecoli, este contaminare din propriile fecale. Adica un angajat care merge la toaleta nu se spala pe maini si apoi gateste cu aceleasi maini si atunci carnea aceea acolo unde e procesata sau preparata e contaminata cu ecoli”, a spus Pautov, pentru sursa citată.

De asemenea, analizele de laborator au relevat chiar şi prezenţa mucegaiului în cele trei şaorma cu pui testate. Deşi imposibil de sesizat de către consumatori, prezenţa sa a fost detectată în sosuri, iar marele risc este că poate provoca toxiifecţii alimentare.

ADVERTISEMENT

“Probabil lipia a fost înfăinată cu făină netratată termic. Acest lucru putând conduce la mucegăirea produsului sau la alterarea rapidă a produsului”, explică Alexandru Cîrîc.

ADVERTISEMENT