Life

Ce conține, de fapt, șunca de Praga. Puțini români știu adevărul despre un produs pe care îl pun mereu în pachețelul copiilor

Tu știi ce conține șunca de Praga? E un produs adorat de români și care de cele mai multe ori nu lipsește din pachețelul copiilor.
19.11.2023 | 15:00
Ce contine de fapt sunca de Praga Putini romani stiu adevarul despre un produs pe care il pun mereu in pachetelul copiilor
Ce conține, de fapt, șunca de Praga. Sursă foto: Pinterest, Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Te-ai întrebat vreodată ce conține șunca de Praga? Mulți români o consumă la micul dejun. De altfel, cei mai mulți părinți o folosesc în pachețelul copiilor pe care mai apoi aceștia îl iau la școală.

Ce conține, de fapt, șunca de Praga

Într-adevăr, este un mezel delicios. Dar totuși ce conține șunca de Praga? O putem achiziționa din diferite magazine, precum Lidl, Kaufland, Carrefour, dar și de la micile alimentări de lângă bloc.

ADVERTISEMENT

De asemenea, există mai multe tipuri de șuncă Praga. Totuși, cantitatea de E-uri pe care acestea o conțin nu este deloc una de neglijat. Astfel, e bine să luăm calcul acest detaliu când o mai achiziționăm.

ANPC a analizat 13 tipuri de șuncă Praga furnizate de mai mulți distribuitori. Iar în urma studiului, specialiștii au aflat că dincolo de cantitatea mare de E-uri pe care o conține, acest mezel are mai bine de 50% din doza zilnică de sare recomanda pentru consum.

ADVERTISEMENT

Ce conține șunca de Praga, deci? În primul rând numărul E-urilor variază între patru și zece. În ceea ce privește cantitatea de sare, cele 13 produse analizate de ANPC arată că aceasta variază între 1.7 și 2.7 grame/100 grame șuncă.

Produsele care au cea mai mare cantitate de sare sunt Șuncă Praga Matache, Elit Șuncă Praga și Șuncă Praga Cris-Tim. La polul opus se află: Selgros Șuncă Praga, Meda Șuncă Praga 200 grame, Fox Șuncă Praga și Sergiana Șuncă Praga Afumată 150 grame.

ADVERTISEMENT

Ce alergeni se găsesc în șunca de Praga

Referitor la cantitatea de E-uri, cele mai multe E-uri le conține Șunca de Praga Meda 200 de grame. Este vorba despre zece euri. Următoarea pe listă este șunca de la Caroli de 500 de grame, cu nouă E-uri.

La polul opus, cele mai puține E-uri se regăsesc în șunca de Praga Selgros, adică șase. În același timp de șuncă, de la Cris-Tim ori de la Matache Măcelaru se regăsesc în schimb doar patru E-uri, mai arată ANPC.

ADVERTISEMENT

Cei care se confruntă cu alergii ar fi bine de asemenea să fie atenți la eticheta acestui produs. Specialiștii spun că mai aproape 76% dintre produse au specificat pe etichetă numărul alergenilor.

Astfel, dacă ești alergic la soia, muștar, lapte, ou, țelină, susan sau lupin, e bine să știi că aceste ingrediente pot să se regăsească în șunca de Praga. În ceea ec privește conținutul de grăsime, acesta variază între 1 și 24 pentru 100 de grame de produs.

ADVERTISEMENT
Tags: