News
notix pixel id

Ce crede medicul român din Franța, Radu Lupescu, despre măsurile din România: ”Rezultatele se vor vedea abia după două săptămâni”

Radu Lupescu, unul dintre cei mai apreciați medici români din Franța, este de părere că măsurile actuale impuse de autorități sunt bune, dar nu suficiente.
22.10.2021 | 23:30
Ce crede medicul român din Franța, Radu Lupescu, despre măsurile din România: ”Rezultatele se vor vedea abia după două săptămâni”
Radu Lupescu a vorbit despre actualele măsuri anti-Covid impuse în România. Sursa foto: Facebook Radu Lupescu
ADVERTISEMENT

După ce autoritățile au stabilit, vineri seară, noi reguli anti-Covid în România, printre care interzicerea nunților, botezurilor, masca obligatorie peste tot sau accesul în magazinele alimentare din mall-uri pe bază de certificat verde, medicul român din Franța, Radu Lupescu, spune că rezultatele acestora se vor vedea după două săptămâni.

Radu Lupescu crede că restricțiile care vor intra în vigoare de luni nu sunt, totuși, suficiente pentru a pune capăt definitiv valului de infectări, decese și internări din cauza coronavirusului.

Radu Lupescu: ”Măsurile sunt bune, dar probabil insuficiente”

În următoarele 2-3 zile, Radu Lupescu avertizează că numărul de bolnavi Covid va crește.

”Rezultatele acestor restricții se vor vedea abia după cel puțin două săptămâni. Următoarea săptămână probabil că vom avea același număr de cazuri sau să numărul de cazuri grave va crește în continuare.

ADVERTISEMENT

Este dificil de făcut previziuni în acest moment. Pentru că cei care au intrat în contact cu virusul, în ultimele zile, sunt practic infectați acum, însă nu au dezvoltat boala. Ei vor avea primele simptome, probabil, în următoarele 2-3 zile.

În general în 7 zile apar formele grave, iar atunci va fi îmbulzeală la spitale și eventual în ATI. Din acest motiv, între 10 și 15 zile, poate chiar trei săptămâni vom vedea efectul măsurilor care au fost luate azi. Dar dacă aș putea să iau eu o decizie de acest fel, aș lua-o pentru trei sau chiar patru săptămâni.

ADVERTISEMENT

Oricum, măsurile sunt bune, dar probabil insuficiente. Nu ne putem aștepta să avem un efect important înainte de minim 10-15 zile. Și este foarte posibil să ne dăm seama, după această perioadă că trebuiau luate măsuri mai importante”, a explicat doctorul Radu Lupescu pentru Ziare.com.

Medicul român stabilit în Franța consideră și că nu este benefică menținerea deschisă a restaurantelor, cinematografelor sau a sălilor de spectacole în contextul bilanțului record de infectări zilnice pe care îl înregistrăm de la o zi la alta. Radu Lupescu a punctat și faptul că internările la ATI nu vor fi reduse prin noile măsuri împotriva SARS-COV2.

ADVERTISEMENT

”În perioada actuală, menținerea deschiderii restaurantelor, cinematografelor sau a sălilor de spectacol în momentul în care virusul circulă foarte activ mi se pare periculos. Eu nu m-aș duce în astfel de locații nici în condițiile decise de autorități!

Măsurile acestea nu sunt suficiente pentru că va fi aceeași presiune pe ATI și în următoarele zile. Iar ca să se elibereze paturile ar trebui făcut transfer zilnic de pacienți, în număr destul de mare către spitalele din alte țări care au posibilitatea de a primi, prin Mecanismul de Solidaritate Europeană, pentru a avea în fiecare zi un număr de paturi disponibile suficiente pentru a primi noi pacienți”, a mai detaliat dr. Radu Lupescu.

ADVERTISEMENT

Medicul anestezist și președintele Asociatiei medicilor din clinica Rhena din Strasbourg, a mai precizat și că spitalele private ar trebui să se implice mai mult în internarea bolnavilor de Covid.

”Pe de altă parte, ar trebui găsite noi paturi în spitalele private care sunt disponibile. Spre exemplu, unele dintre spitale ar putea să rămână în non-COVID și să se ocupe de pacienții urgenți care trebuie să fie operați, însă cu servicii decontate de către stat, de către Casa de Sănătate.

ADVERTISEMENT

Iar alte spitale, cele care au posibilitatea, ar putea să se transforme în unități COVID, sau serviciu ATI COVID sau serviciu de supraveghere post-operatorie, cu formarea rapidă de personal medical și paramedical în actualele secții COVID, pentru a mări capacitatea cu câteva zeci sau sute de locuri”, a mai punctat doctorul Lupescu.

Măsurile stabilite de CNSU vineri seară vor fi valabile pentru 30 de zile. AICI poate fi citită lista completă a acestora.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri