Life

Ce datorie externă avea, de fapt, România în 1989. Situația financiară a țării înainte de Revoluție

Ce datorie externă avea, de fapt, România în 1989? Puțini știu care era situația financiară a țării noastre înainte de Revoluție.
18.09.2023 | 16:59
Ce datorie externa avea de fapt Romania in 1989 Situatia financiara a tarii inainte de Revolutie
Ce datorie externă avea, de fapt, România în 1989. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce datorie externă avea, de fapt, România în 1989? Chiar și acum sunt persoane care tânjesc după perioada comunistă. Care era totuși situația financiară reală a țării noastre înainte de Revoluție?

Ce datorie externă avea, de fapt, România în 1989

Perioada comunistă a României a fost una dintre cele mai controversate. Sunt însă oameni care se gândesc și acum că era mai bine atunci. Alte persoane însă nu s-ar întoarce niciodată în trecut.

ADVERTISEMENT

La un moment dat s-a spus clar că România nu ar fi avut nicio datorie externă în 1989. Este acest lucru adevărat? S-a descurcat atât de bine Nicolae Ceaușescu încât nu a înnorat țara noastră?

S-ar părea că în realitate, acesta ar fi fost adevărul. Conform shtiu.ro, în 1989, în luna decembrie, înainte de Revoluție, România avea datorii de recuperat în valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, țara noastră avea și numeroase investiții. Cât despre conturile României, pe atunci, țara noastră ar fi avut în jur de două miliarde de dolari cash.

Nicolae Ceaușescu, despre situația financiară a României

Ce datorie externă avea România în 1989? Nu exista așa ceva atunci. Chiar în luna aprilie 1989, cu 8 luni înainte să fie executat la Târgoviște alături de soția sa, Nicolae Ceaușescu a ținut un discurs.

ADVERTISEMENT

Acesta vorba atunci despre rambursarea integrală a creditelor internaționale. Fostul mare dictator își dorea o deplină independență economică pentru România și sublinia faptul că a reușit acest lucru.

„Zilele de 12-14 aprilie marchează, se poate spune, o deplină independență economică și politică a României! Pentru prima dată în istoria sa îndelungată, România nu mai are nicio datorie externă, nu mai plătește tribut nimănui și este cu adevărat independentă și economic, și politic!

ADVERTISEMENT

La sfârșitul lunii martie am lichidat datoria externă a țării, care în 1980 reprezenta peste 11 miliarde de dolari. În total, din 1975 până în martie 1989 am plătit circa 21 de miliarde de dolari, din care dobânda reprezintă peste 7 miliarde de dolari”, afirma dictatorul.

A spus Nicolae Ceaușescu adevărul? Experții economici spun că discursul susținut Plenarei Comitetului Central a fost unul cât se poate de sincer. Mai exact, România nu avea nicio datorie externă în 1989.

Mai mult de atât, țara noastră a fost atunci printre puținele țări din lume care au reușit să își achite integral datoria externă. Ce a urmat apoi? Niște probleme financiare neașteptate.

După revoluția din anul 1989, cele două miliarde de dolari cash au dispărut. Mai mult de atât, oamenii politici din democrație nu au mai putut să recupereze datoriile de la partenerii externi, ale căror valoare era de aproape 8 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT