Life

Top 7 bancuri interzise din perioada comunistă pentru care românii ajungeau la pușcărie. De ce purta Ana Pauker umbrelă

În ciuda regimului represiv întins pe durata a zeci de ani, românii nu și-au pierdut simțul umorului în ”Epoca de aur”. Iată un top 7 cu bancuri interzise în perioada comunistă.
13.08.2022 | 15:12
Top 7 bancuri interzise din perioada comunista pentru care romanii ajungeau la puscarie De ce purta Ana Pauker umbrela
Top 7 bancuri interzise din perioadă comunistă. De ce purta Ana Pauker umbrelă. Sursa foto: descopera.ro
ADVERTISEMENT

În România, la fel ca în majoritatea statelor estice, comunismul a fost unul din cele mai restrictive regimuri politice din istorie.

Top 7 bancuri interzise din perioada comunistă. Românii riscau să ajungă după gratii din cauza lor

În ciuda acestui aspect recunoscut de toată lumea, această perioadă neagră a istoriei poporului român nu a putut reprima în totalitate spiritul critic și umorul cetățenilor.

ADVERTISEMENT

Viața de zi cu zi, una aproape în totalitate întunecată, grea și apăsătoare, a generat nu doar teamă, ci și o epopee întreagă de glume și bancuri despre regim sau personajele sale.

Pentru a spune un banc în perioada regimului comunist, oamenii aveau nevoie de foarte mult curaj. Probleme puteau avea atât cel care-l spunea, cât și cel care asculta gluma.

ADVERTISEMENT

În anii 50, epoca de debut a comunismului în țara noastră, rostirea în public a bancurilor însemna automat o condamnare la închisoare.

Un personaj ”preferat” al bancurilor din primii ani ai comunismului este Ana Pauker. Istoria o reține pe aceasta ca fiind femeia care a ocupat cea mai înaltă funcție în stat la vremea ei.

ADVERTISEMENT

În 1947 a fost numită ministru de externe și viceprim-ministru. E cunoscut faptul că, atâta timp cât a avut această funcție, ea a servit mai degrabă interesele URSS decât ale țării. Cetățenii nu au uitat ”dragostea” ei față de țară și au tratat-o așa cum se cuvine.

Iată un top 7 al bancurilor cu Ana Pauker și nu numai, care au rezistat trecerii decenilor:

  1. Ana Pauker a auzit că timbrele poştale cu portretul ei nu se vând deloc bine, astfel că s-a deplasat personal la un oficiu poştal pentru a vedea cum stau lucrurile. Funcţionarul i-a spus că oamenii se plâng că timbrele cu Pauker nu se lipesc. Ana Pauker a scuipat pe spatele unuia dintre timbre şi l-a aşezat apoi pe un plic. ”Uite, se lipeşte perfect!”, / ”Da, – a răspuns funcţionarul – dar oamenii întotdeauna scuipă pe faţa timbrului”.
  2. De ce purta Ana Pauker umbrelă? Ana Pauker a fost văzută umblând prin Bucureşti cu o umbrelă deschisă, deşi era o zi însorită. Cineva s-a apropiat de ea şi i-a spus: ”Tovarăşa, nu plouă afară” / ”Ştiu, dar plouă la Moscova”.
  3. Ce diferenţă este între o zebră şi un membru de partid? La zebră liniile sunt pe dobitoc, iar la membrul de partid e dobitocul pe linie.
  4. Un comunist român moare şi ajunge în Iad. La poartă este surprins să vadă două uşi, în loc de una, pe care scria ”Iadul comunist” şi ”Iadul capitalist”. ”Pe care îl alegi?”, este întrebat… ”Desigur, Iadul comunist… cu siguranţă lipseşte combustibilul pentru cazane”.
  5. Pe faţa bancnotei de 5 lei este înfăţişat portretul unei femei serioase, iar pe verso o imagine de la Canalul Dunăre – Marea Neagră. Un român îşi întreabă prietenul: ”De ce este această femeie aşa serioasă, cu aşa o gură ferm închisă”? Prietenul îi răspunde: ”Păi dacă deschide gura ar ajunge pe cealaltă parte a bancnotei”.
  6. Într-o şcoală din RPR, profesorul întreabă pe elevi: de ce naţionalitate erau Adam şi Eva? După ce trec câteva momente de tăcere şi meditaţie, un elev se ridică în picioare şi spune: ”Tovarăşul profesor, după părerea mea, Adam şi Eva erau în mod sigur sovietici”. Profesorul: ”Cum ai ajuns la această concluzie?”. ”Păi… umblau goi şi n-aveau adăpost! Erau şi flămânzi – de aia au mâncat din fructul oprit! Şi totuşi se credeau în Rai!”.
  7. Un ţăran la oraş stă în faţa unui afiş cu portretul lui Stalin şi, neştiind carte şi despre cine este vorba, întreabă un trecător: ”Cine-i ăsta, flăcăule?” ”Cum, nu ştii?! E marele Stalin!”.Dar ce-a făcut?”. ”El ne-a scăpat de hitlerişti”. Dar ţăranul, făcându-şi cruce: ”Să-i dea Dumnezeu sănătate că poate ne scapă şi de ruşi”.
ADVERTISEMENT