Life

Ce este bine să mănânci de Sfântul Andrei. Preot: “Cu smerenie și moderație”

În fiecare an, pe 30 noiembrie, este prăznuit Sfântul Andrei. Pentru că sărbătoarea pică în Postul Crăciunului, creștinii au dezlegare la pește în această zi. 
30.11.2023 | 12:24
Ce este bine sa mananci de Sfantul Andrei Preot Cu smerenie si moderatie
Pe 30 noiembrie este dezlegare la pește pentru cei care țin Postul Crăciunului/ sursa foto: pixabay: creștinortodox.ro
ADVERTISEMENT

Pe 30 noiembrie, an de an, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, ocrotitor şi părinte spiritual al românilor. Sărbătoarea cu cruce roșie pică în Postul Crăciunului, așa că mulți se întreabă ce este bine să mănânci de Sfântul Andrei. Un preot vine cu explicații clare în acest sens!

Sfântul Andrei, prăznuit în fiecare an pe 30 noiembrie

Ziua în care se prăznuiește Sfântul Andrei, cunoscut ca și Ocrotitorul României și al românilor, este trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Andrei a fost cel dintâi chemat să recunoască pe Hristos ca fiind Mesia. În plus, Sfântul Andrei a fost singurul să-şi trăiască viaţa în feciorie. După ce ajunge ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, apostolul decide să îl urmeze pe cenic al Sfântului Ioan Botezătorul,

ADVERTISEMENT

Sărbătoarea Sfântului Andrei este considerată una dintre cele mai importante de peste an pentru toți creștinii români, mai ales că este și Ocrotitorul României. Această zi pică în Postul Crăciunului, de aceea, românii trebuie să renunțe la activitățile casnice, atât în gospodărie, cât și în afara ei.

Ce se mănâncă de Sfântul Andrei

Totodată, cei care țin tot postul de 40 de zile, trebuie să știe că, de Sfântul Andrei, pot consuma pește. Părintele Gabriel Cazacu a explicat că în ziua Sfântului Apostol Andrei, credincioșii care țin Postul Crăciunului au dezlegare la pește, deci pot savura ce preparate doresc din pește.

ADVERTISEMENT

“Da, este dezlegare la grătare, într-adevăr, dar grătar cu pește! Biserica ne îndeamnă să sărbătorim cu semerenie și moderație, alături de cei dragi! Le spun și eu tuturor românilor, care poartă numele de Andrei sau Andreea, că ne rugăm pentru sănătatea și mântuirea lor! Să nu uităm de moderație, ne aflăm într-o perioadă binecuvântată, a Postului Nașterii Domnului!”, a spus părintele Gabriel Cazacu, pentru DC News.

“Noi îi îndemnăm, cu toată smerenia, pe bunii noștri credincioși și credincioase să îl sărbătorească și să îl cinstească pe Sfântul Apostol Andrei participând la Sfânta Liturghie, rugându-se și cerându-i ajutorul, fiecare dintre ei având mare smerenie la acest sfânt!”, a mai adăugat duhovnicul.

ADVERTISEMENT

Tradiții de Sfântul Andrei

Sărbătoarea Sfântului Andrei 2023 este asociată cu obiceiul fetelor de a pune busuioc sub pernă, pentru a-și visa ursitul. În anumite zone ale țării, există tradiția turtei preparată din aluat foarte sărat. După ce este gata de frământat, ajunge coaptă pe cărbuni încinși.

Jumătate se mănâncă înainte de culcare, iar cealaltă se pune în ștergar sub pernă, până dimineața. Tânăra ce va visa că un alt tânăr îi va aduce apă de băut, cu acela se va mărita. În schimb, dacă viitorul soț refuză să apară în vis cu apă, atunci fata trebuie să mai aștepte, potrivit superstițiilor românești.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, există și câteva interdicții în această zi. Se spune că persoanele ce nu se pot abține de la muncă în ziua în care este pomenit Sfântul Andrei se vor îmbolnăvi și vor avea parte numai de ghinioane.

Totodată, românii ce își doresc ca în această zi să fie feriți de spiritelor morților trebuie să golească cenușa din sobe și să întoarcă cănile cu gura în jos. În plus, femeile nu au voie să se pieptene și nici să coasă pentru a nu le merge rău anul viitor.

ADVERTISEMENT