Life

Sfântul Andrei 2023, tradiții și superstiții. Obiceiuri de care trebuie să ții cont în noaptea de Sf. Andrei

Sfântul Andrei 2023, tradiții și superstiții. De ce obicei e bine să ții cont în noaptea de dinaintea acestei sărbători.
30.11.2023 | 10:00
Sfantul Andrei 2023 traditii si superstitii Obiceiuri de care trebuie sa tii cont in noaptea de Sf Andrei
Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei
ADVERTISEMENT

Sântul Andrei se sărbătorește pe 30 noiembrie 2023 și este o sărbătoare marcată cu cruce roșie, asociată cu diverse tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci în noaptea de dinaintea sărbătorii?

Cine a fost Sfântul Andrei

Sfântul Apostol Andrei, considerat ocrotitorul românilor, și Sfântul Apostol Petru, au fost fiii lui Iona, un pescar sărac din Galileea. S-a născut în Betsaida, un oraș mic aflat pe malul lacului Ghenizaret.

ADVERTISEMENT

A fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, cel de la care a învățat despre Iisus Hristos. Sfântul Proroc și Înaintemergător Ioan i-a spus atunci: “Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”.

Mai târziu a avut loc chemarea lui Andrei la apostolie, L-a urmat apoi pe Iisus Hristos în Ierusalim și a fost martor la faptele bune pe care le-a înfăptuit. A asistat, de asemenea, la chinurile la care Mântuitorul a fost supus de iudei, a plâns moartea Lui, iar în ziua Învierii s-a întărit în credință.

ADVERTISEMENT

După Înălțarea Domnului Iisus Hristos, apostolii au tras la sorți, după care au mers în toată lumea propovăduirea popoarelor. Sfântul Andrei a mers la Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea.

Sfântul Andrei și însoțitorii săi au găsit un loc de odihnă într-o peșteră în ținuturile Dobrogei. A avut un sfârșit de mucenic, fiind răstignit în Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de “X”, cunoscută drept “Crucea Sfântului Andrei”.

ADVERTISEMENT

Tradiții de Sfântul Andrei

De Sfântul Andrei, românii respectă mai multe tradiții. Sărbătoarea mai este cunoscută și ca Ziua Lupului, animal asociat cu sfântul, conform tradiției.

Este o zi în care nu se muncește, “ca să nu strice lupii vitele și mai ales oile și caprele” (Tudor Pamfile, “Sărbătorile la români”). Pericolul nu este doar pentru vite, ci și pentru oamenii care pornesc la drum atunci când pornește și lupăria.

ADVERTISEMENT

Tot din cauza lupilor, nu se mătură, nu se duce gunoiul afară, nu se rănesc grajdurile, nu se piaptănă și nu se fac zgârieturi. De asemenea, nu se dă nimic cu împrumut. Dacă stăpânii casei nu muncesc, atunci se spune că lupul nu se poate apropia.

Atunci când soarta scrie altfel, pericolul nu se poate îndepărta, pentru că nimeni nu poate trece peste cele hotărâte de Sfântul Andrei. În plus, se spune că, la miezul nopții de Sfântul Andrei, se deschid cerurile.

Superstiții de Sf. Andrei

Conform credinței populare, se spune că în noaptea dintre 29 și 30 noiembrie ies sau umblă strigoii. Aceștia reprezintă spiritele celor decedați, care nu ajung în lumea de “dincolo” după înmormântare sau care nu mai vor să revină acolo după ce își vizitează rudele de marile sărbători.

Acești strigoi sunt foarte periculoși, pentru că se spune că aduc boli, grindină și alte necazuri. Pentru a-i ține departe, se spune că este bine să ai în casă usturoi.

Obiceiuri de Sfântul Andrei

Un obicei spune că e bine să ungem cu usturoi pragurile încăperilor pentru a ține la distanță spiritele rele. În anumite zone, gospodinele atârnă cununi cu usturoi sa ung porțile, geamurile, ușile și cotețele animalelor cu usturoi.

De asemenea, pentru a potoli foamea sufletelor rătăcite sau a strigoilor, se împrăștie pâine în afara casei, în curte și în grădină. În hrana animalelor din gospodărie se pune busuioc sfințit, iar în apă agheasmă.

Droburile de sare trebuie descântate și îngropate sub grajdurile animalelor. Acestea vor fi scoase la suprafață pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe. Animalele vor fi hrănite pentru a fi protejate de spiritele rele.

Sărbătoarea Sfântului Andrei este asociată cu obiceiul fetelor de a pune busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. Mai este o variantă, aceea a turtei din aluat foarte sărat. După ce este gata de frământat, ajunge coaptă pe cărbuni încinși.

Jumătate se mănâncă înainte de culcare, pentru a face sete, iar cealaltă se pune în ștergar sub pernă, până dimineața. Tânăra va viva că un alt tânăr îi va aduce apă de băut, dar numai dacă măritișul va avea loc după perioada postului. În schimb, dacă viitorul soț refuză să apară în vis cu apă, atunci fata trebuie să mai aștepte, conform superstițiilor românești.

Când se pune grâu la încolțit de Sf. Andrei

Mulți români obișnuiesc să pună grâu la încolțit pentru a afla cât de bogată va fi casa, familia sau recolta în anul care vine. Grâul trebuie pus la încolțit chiar în ziua de 30 noiembrie, atunci când toată lumea este acasă. Potrivit tradiției, fiecare trebuie să-și pregătească propriul vas.

ADVERTISEMENT