Life

Tradiția pe care fetele nemăritate trebuie să o respecte în noaptea de Sfântul Andrei. Ce să facă pentru a-și visa ursitul

Tradiția pe care fetele nemăritate e bine să o respecte în noaptea de Sfântul Andrei. Ce trebuie să facă pentru a-și visa ursitul.
29.11.2023 | 22:34
Traditia pe care fetele nemaritate trebuie sa o respecte in noaptea de Sfantul Andrei Ce sa faca pentru asi visa ursitul
Tradiția pe care fetele nemăritate trebuie să o respecte de Sfântul Andrei. Sursa foto: Doxologia, Observator News, Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru a-și visa ursitul, fetele nemăritate respectă tradiția moștenită din bătrâni, adică prepararea unei turte pe care o vor mânca pe jumătate. Acest obicei este respectat mai ales la sate.

Tradiția pe care fetele nemăritate e bine să o respecte în noaptea de Sfântul Andrei

Sărbătoarea Sfântului Andrei vine cu mai multe tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă. Una dintre ele are legătură cu aflarea ursitului, în noaptea de dinaintea sărbătorii.

ADVERTISEMENT

Astfel, se spune că fetele nemăritate își vor visa ursitul în această noapte. Conform obiceiului moștenit din bătrâni, tinerele trebuie să țină post negru și să respecte ritualul bunicilor.

Obiceiul este respectat mai ales în zonele rurale, dar și la oraș. Tinerele obișnuiesc să frământe o turtă bazată pe o rețetă simplă, folosind doar făină, sare și apă.

ADVERTISEMENT

Prima jumătate se lasă la fată pentru a o mânca, iar cealaltă se pune sub pernă, noaptea. Pentru a avea noroc, se pun și crenguțe de busuioc, după cum spune obiceiul.

“Jumătate o laşi la tine să o mănânci şi jumătate o pui sub pernă pentru că, la noapte, trebuie sa îl visezi pe Făt-Frumos care trebuie să vină. Şi crenguţe de busuioc pentru noroc”, a explicat bunica Gabrielei, o tânără care respectă obiceiul pentru a-și visa ursitul, potrivit Observator News.

ADVERTISEMENT

Fetele trebuie să mănânce din turta coaptă înainte de a merge la culcare. Se spune că cel care le aduce apă în vis este sortitul lor, mai arată tradiția.

Ce alte tradiții se respectă de Sfântul Andrei

Totodată, mai sunt și alte superstiții pe care românii le respectă în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. De exemplu, pentru a alunga spiritele rele despre care se spune că umblă în această noapte, tocurile ușilor și ale ferestrelor se ung cu usturoi, la fel și grajdurile animalelor.

ADVERTISEMENT

Un alt obicei respectat de români de Sfântul Andrei este punerea grâului la încolțit. În funcție de cât de mult va crește grâul, aceștia vor afla cât de bogată va fi familia, gospodăria și recolta.

Este important de menționat că grâul trebuie pus la încolțit pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei. E bine ca toți membrii familiei să fie acasă pentru ca fiecare să-și pregătească vasul.

În plus, se spune că nu este bine să muncești în ziua în care este sărbătorit Sfântul Andrei, deoarece ai putea avea necazuri în gospodărie, conform superstiției.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
"Măcar Roger și Serena s-au retras cu demnitate!" Rafael Nadal, "mitraliat" după ultima apariție: "E oribil! Rușine!"
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au...
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au avut parte de o experiență îngrozitoare
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu...
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu lacrimi lângă tribuna-fantomă de 5 milioane € din București
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și...
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți
"Câinele s-a oprit, a înţepenit. În faţa lui era o vietate care umbla în patru labe". O femeie care se crede pisică, apariţie şocantă într-un parc din Arad
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de...
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de ani în mina secretă a sovieticilor” VIDEO
Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca...
Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca România să fie experimentul nord-coreean al lui Ceaușescu”
Gașca Zurli se destramă. Cine și-a anunțat retragerea
Gașca Zurli se destramă. Cine și-a anunțat retragerea
Secretele dușmăniei dintre prințul William și fratele său Harry
Secretele dușmăniei dintre prințul William și fratele său Harry
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Ce etnie avea, de fapt, Iisus Hristos! Foarte puțină lume știe asta. Cu...
Ce etnie avea, de fapt, Iisus Hristos! Foarte puțină lume știe asta. Cu toții am crezut altceva, însă adevărul este uimitor!
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul...
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul Suceava: un sat depopulat și un munte pierdut
Când va fi următorul cutremur devastator în România. Gheorghe Mărmureanu, anunțul care ne...
Când va fi următorul cutremur devastator în România. Gheorghe Mărmureanu, anunțul care ne dă fiori: „Sunt lucruri curioase cu Vrancea”