Life

Tradiția pe care fetele nemăritate trebuie să o respecte în noaptea de Sfântul Andrei. Ce să facă pentru a-și visa ursitul

Tradiția pe care fetele nemăritate e bine să o respecte în noaptea de Sfântul Andrei. Ce trebuie să facă pentru a-și visa ursitul.
29.11.2023 | 22:34
Traditia pe care fetele nemaritate trebuie sa o respecte in noaptea de Sfantul Andrei Ce sa faca pentru asi visa ursitul
Tradiția pe care fetele nemăritate trebuie să o respecte de Sfântul Andrei. Sursa foto: Doxologia, Observator News, Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru a-și visa ursitul, fetele nemăritate respectă tradiția moștenită din bătrâni, adică prepararea unei turte pe care o vor mânca pe jumătate. Acest obicei este respectat mai ales la sate.

Tradiția pe care fetele nemăritate e bine să o respecte în noaptea de Sfântul Andrei

Sărbătoarea Sfântului Andrei vine cu mai multe tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă. Una dintre ele are legătură cu aflarea ursitului, în noaptea de dinaintea sărbătorii.

ADVERTISEMENT

Astfel, se spune că fetele nemăritate își vor visa ursitul în această noapte. Conform obiceiului moștenit din bătrâni, tinerele trebuie să țină post negru și să respecte ritualul bunicilor.

Obiceiul este respectat mai ales în zonele rurale, dar și la oraș. Tinerele obișnuiesc să frământe o turtă bazată pe o rețetă simplă, folosind doar făină, sare și apă.

ADVERTISEMENT

Prima jumătate se lasă la fată pentru a o mânca, iar cealaltă se pune sub pernă, noaptea. Pentru a avea noroc, se pun și crenguțe de busuioc, după cum spune obiceiul.

“Jumătate o laşi la tine să o mănânci şi jumătate o pui sub pernă pentru că, la noapte, trebuie sa îl visezi pe Făt-Frumos care trebuie să vină. Şi crenguţe de busuioc pentru noroc”, a explicat bunica Gabrielei, o tânără care respectă obiceiul pentru a-și visa ursitul, potrivit Observator News.

ADVERTISEMENT

Fetele trebuie să mănânce din turta coaptă înainte de a merge la culcare. Se spune că cel care le aduce apă în vis este sortitul lor, mai arată tradiția.

Ce alte tradiții se respectă de Sfântul Andrei

Totodată, mai sunt și alte superstiții pe care românii le respectă în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. De exemplu, pentru a alunga spiritele rele despre care se spune că umblă în această noapte, tocurile ușilor și ale ferestrelor se ung cu usturoi, la fel și grajdurile animalelor.

ADVERTISEMENT

Un alt obicei respectat de români de Sfântul Andrei este punerea grâului la încolțit. În funcție de cât de mult va crește grâul, aceștia vor afla cât de bogată va fi familia, gospodăria și recolta.

Este important de menționat că grâul trebuie pus la încolțit pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei. E bine ca toți membrii familiei să fie acasă pentru ca fiecare să-și pregătească vasul.

În plus, se spune că nu este bine să muncești în ziua în care este sărbătorit Sfântul Andrei, deoarece ai putea avea necazuri în gospodărie, conform superstiției.

ADVERTISEMENT