Ce este, de fapt, leguma Rareş, cunoscută sub numele de topinambur sau nap porcesc. Nu e scumpă deloc şi poate să înlocuiască chipsurile, fiind o plantă perenă, cu tulpină ierboasă, care răsare în fiecare primăvară.
Topinamburul este o plantă de cultură care are numeroase denumiri, cea științifică fiind de helianthus tuberosus. De la această legumă se folosesc tuberculii subterani, la fel cum se întâmplă și în cazul cartofilor.
Numele său provine de la tribul amerindian Topinambas. Are o culoare cafenie și o textură crocantă, suculentă și un gust dulceag, motiv pentru care poate subtitui cu mare succes chipsurile care se găsesc în comerț.
Fiind vorba de o plantă perenă din America Centrală specialiștii ne spun că poate ajunge până la 3 metri înălțime. Partea vegetativă se usucă toamna, în timp ce primele flori apar în luna august, aspect care depinde foarte mult de clima regiunii.
În plus, de pe Wikipedia aflăm că topinamburul are frunze alungite păroase și flori galbene ce ating diametrul de 8 – 10 cm. Leguma se găsește și pe piețele din țara noastră la un preț accesibil, de numai 5 lei /kg.
Un producător din Buzău comercializează de ceva timp tuberculi din soiul Rareș care rezistă la temperaturi joase. Leguma are numeroase beneficii pentru sănătate datorită vitaminelor și mineralelor pe care le conține.
Mai exact, planta conține carbohidrați, fibre, proteine, vitamina C, fosfor, calciu, potasiu, fier, zinc și magneziu. Poate fi consumată în stare proaspătă mulțumită gustului deosebit de dulce conferit de inulină.
Concret, această inulină este un grup de olizaharide ce conțin fructoză. Aparține clasei de carbohidrați cunoscută sub denumirea de fructani sau polifructofuranoze legate beta-glicozidic. Se găsește și în rădăcinile de cicoare.
Se poate pregăti prăjit, feliat, sub formă de chipsuri sau fiert, în combinație cu alte legume, în supe sau sosuri. În altă ordine de idei, topinamburul se păstrează în locuri ferite de razele soarelui, cum ar fi pivnițele și silozurile.