Life

Ce este interzis să faci în Vinerea Albă. De ce se pune o bucată de brânză în apă

Ce este interzis să faci în Vinerea Albă. Motivul pentru care e bine să pui în apă o bucată de brânză. Tradiții și obiceiuri din Săptămâna Albă.
15.03.2024 | 07:26
Ce este interzis sa faci in Vinerea Alba De ce se pune o bucata de branza in apa
Ce nu e bine să faci în Vinerea Albă. De ce se pune o bucată de brânză în apă. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Iată ce este interzis să faci în Vinerea Albă din Săptămâna Albă. Credincioșii trebuie să respecte câteva tradiții și obiceiuri pentru a le merge bine. Motivul pentru care este bine să pui o bucată de brânză în apă.

Ce nu trebuie să faci în Vinerea Albă. De ce să pui o bucată de brânză în apă

Săptămâna Albă se termină în ziua de 17 martie, care se mai numește și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, atunci când este și Lăsata Secului de brânză.

ADVERTISEMENT

Până atunci, există anumite lucruri pe care creștinii nu au voie să le facă. În schimb, trebuie respectate anumite tradiții și obiceiuri pentru a ne merge bine tot restul anului.

În zilele de miercuri și vineri din Săptămâna Albă, nu trebuie să te speli pe cap, deoarece se spune că vei încărunți repede dacă vei face acest lucru. Nu ai voie să te speli nici pe față, pentru a nu orbi.

ADVERTISEMENT

Dacă, totuși, este necesar să faci aceste acțiuni, atunci te poți spăla numai dacă pui în apă o bucățică de brânză. De asemenea, sunt și alte zile din Săptămâna Albă în care este bine să respecți tradițiile.

De exemplu, în Sâmbăta Albă e bine să faci plăcinte, care se dau de pomană. Bărbații nu lucrează în această zi, deoarece sunt în pericol de căzături, iar femeile nu trebuie să coasă sau să spele cămăși bărbătești.

ADVERTISEMENT

Pentru a avea un an cât mai bun și liniștit, fetele tinere ar trebui să împartă colaci și brânză. Fetele nu trebuie să măture, altfel își vor mătura șansele de a-și găsi alesul.

Un lucru interzis în Săptămâna Albă este să faci renovări în casă  sau să-ți schimbi locuința. Dacă faci acest lucru, se spune că vei avea parte de ghinion.

ADVERTISEMENT

În această săptămână nu este bine să te cerți. În schimb, e bine să-ți ceri iertare de la oamenii cărora le-ai greșit, dacă vrei să intri cu inima liberă în Postul Paștelui, care începe luni, 18 martie.

În Săptămâna Albă, se pot consuma lactate și ouă, dar nu carne. Este, de asemenea, ultima săptămână în care creștinii mai pot participa la petreceri.

Săptămâna Albă reprezintă o intrare treptată în Postul Paștelui, cel mai aspru din an. Mai este cunoscută ca fiind săptămâna nebunilor, deoarece acum au loc petreceri, care vor fi interzise în timpul postului.

ADVERTISEMENT