Life

Ce alimente pot fi consumate în Săptămâna Albă. Este perioada de dinaintea Postului Mare

Ce alimente pot fi consumate în Săptămâna Albă, perioada de dinaintea Postului Mare. Toți credincioșii trebuie să știe acest lucru.
10.03.2024 | 21:14
Ce alimente pot fi consumate in Saptamana Alba Este perioada de dinaintea Postului Mare
Alimentele care pot fi consumate în Săptămâna Albă. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Află ce alimente se pot consuma în Săptămâna Albă. Este perioada de dinainte de Lăsata Secului și, implicit, a Postului Paștelui, cunoscut ca Postul Mare.

Ce alimente se pot consuma în Săptămâna Albă, perioada de dinaintea Postului Mare

Anul acesta, Paștele ortodox va fi sărbătorit pe 5 mai, cu trei săptămâni mai târziu decât în 2023. Postul Mare va începe în curând, pe 18 martie, și va ține 40 de zile, până pe 4 mai, adică în sâmbăta de dinaintea Învierii Domnului.

ADVERTISEMENT

Acesta este considerat ca fiind cel mai aspru post din an, deoarece are foarte puține zile de dezlegare la pește. Lăsata Secului, sărbătoarea care anunță Postul Mare, va pica anul acesta pe 17 martie.

În Postul Paștelui, credincioșii care îl țin nu pot consuma alimente de origine animală, grăsimi sau untdelemn. În plus, trebuie să se roage, să se căiască de păcate și să devină mai buni, deoarece postul nu este doar despre renunțarea la alimente “de dulce”, ci și despre un anumit comportament.

ADVERTISEMENT

Totodată, în perioada postului nu se fac evenimente precum nunți sau botezuri. Credincioșii pot consuma doar alimente vegetale și cereale atunci când țin post.

Există doar două zile cu dezlegare la pește. Este vorba despre 25 martie, atunci când se sărbătorește Buna Vestire. Și pe 28 aprilie, atunci când sunt Floriile, este zi cu dezlegare la pește, conform calendarului ortodox.

ADVERTISEMENT

Înainte de a începe Postul Paștelui, este Săptămâna Albă, o perioadă de trecere în care nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri și vineri este dezlegare la ouă, lapte, brânză și pește. Este o perioadă în care creștinii se obișnuiesc, treptat, cu renunțarea la alimentele de origine animală.

Această săptămână are, de altfel, și un sens pedagogic. Dezlegările reprezintă o pregătire fizică sau trupească a creștinilor pentru perioada postului. Albul din alimentele menționate mai sus reprezintă, de fapt, haina luminoasă a Postului Mare.

ADVERTISEMENT

Ce semnifică, de fapt, Săptămâna Albă

Dezlegările din Săptămâna Albă reprezintă o pregătire fizică sau trupească a creștinilor pentru postul care urmează. Prin consumul de alimente de origine animală, în afară de carne, creștinii se pot pregăti pentru Postul Mare, de 40 de zile.

În același timp, Săptămâna Albă mai amintește și de primii oameni în Rai, care nu consumau carne. Consumul de carne și de sânge a început, printre oameni, după momentul căderii în păcat, potrivit Doxologia.

Aceste șapte zile de dinainte de post semnifică și un chip al înălțării, al întoarcerii oamenilor la starea cea dintâi, precum și în Împărăția Cerurilor.

ADVERTISEMENT
Tags: