Life

Zilele din Poștul Paștelui 2024 în care este dezlegare la pește. Ce scrie în calendarul ortodox despre aceste sărbători

Când este dezlegare la pește în Postul Paștelui 2024. Despre aceste sărbători se vorbește și în calendarul ortodox. Iată ce scrie!
14.03.2024 | 17:12
Zilele din Postul Pastelui 2024 in care este dezlegare la peste Ce scrie in calendarul ortodox despre aceste sarbatori
Care sunt zilele cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2024. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Care sunt cele mai importante sărbători din Postul Paștelui 2024, zile în care credincioșii primesc și dezlegare la pește. Ce scrie în calendarul ortodox când vine vorba despre aceste evenimente.

Zilele cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2024

În anul 2024, Postul Paștelui începe pe 18 martie și se va încheia pe 4 mai, perioadă care este precedată de Săptămâna Albă, care a avut startul luni, 11 martie, și în care credincioșii au avut voie să consume numai anumite alimente. 

ADVERTISEMENT

Se spune că cele 48 de zile de post sunt printre cele mai aspre pe care creștinii le pot ține, dat fiind că în toată perioada nu au voie să consume produse de origine animală, precum carne, ouă sau lapte.

Totodată, postul nu este doar despre mâncare, ci și despre acțiunile și vorbele oamenilor, spun preoții. Timpul dinaintea marii sărbători nu este acordat doar curățirii organismului, ci și a sufletului, prin milostenie și rugăciune.

ADVERTISEMENT

Astfel că, în Postul Paștelui, oamenii sunt sfătuiți să pună pe primul loc binele aproapelui, să renunțe chiar și bunăstarea proprie în favoarea celuilalt, pentru a avea parte de desăvârșire morală.

În aceste zile se poate consuma pește

Pe de altă parte, în Postul Paștelui 2024 vor exista și două sărbători mari, în care oamenii vor avea dezlegare la pește. Prima va avea loc pe data 25 martie, atunci când este prăznuită Buna Vestire.

ADVERTISEMENT

Blagoveștenia, așa cum mai este trecută în calendarul ortodox, este trecută cu cruce roșie și este una dintre cele mai mari sărbători pentru creștinii ortodocși din întreaga lume, nu doar din țara noastră.

În această zi, Sfântul Arhanghel Gavril a vestit Fecioarei Maria că-l va aduce pe lume pe Fiul lui Dumnezeu și că îl va numi Iisus Hristos. De asemenea, cea de-a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui 2024 va fi pe 28 aprilie.

ADVERTISEMENT

Atunci va fi sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută și drept Duminica Floriilor. Aceasta este, de asemenea, marcată cu cruce roșie în calendar și, pe lângă pește, se mai poate consuma untdelemn și vin, notează wowbiz.ro.  

ADVERTISEMENT