News

Ce este virusul Nipah, care bagă India în carantină. Au apărut primele decese

O nouă potențială pandemie – așa descrie Organizația Mondială a Sănătății (OMS) noile epidemii dclanșate de virusul Nipah.
16.09.2023 | 19:22
Ce este virusul Nipah care baga India in carantina Au aparut primele decese
Vurusul Nipah are potențial pandemic, potrivit OMS / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Este alertă sanitară în India, acolo unde autoritățile se confruntă cu o epidemie de Nipah, un virus rar care se transmite de la lilieci și porci, la oameni.

Un focar de virus Nipah, în sudul Indiei

În statul Kerala, din sudul Indiei, a fost identificat un focar Nipah, pe care specialiștii încearcă din răsputeri să-l izoleze. Peste 130 de persoane au fost testate pozitiv pentru virusul Nipah, iar două persoane infectate au decedat.

ADVERTISEMENT

“Ne concentrăm pe depistarea timpurie a contactelor persoanelor infectate şi pe izolarea tuturor celor care prezintă simptome. Circulaţia publică a fost restricţionată în unele părţi ale statului pentru a limita criza medicală”, a declarat Veena George, ministru indian al sănăptății, citat de AFP.

Virusul Nipah se transmite prin consumul de carne contaminată, dar poate fi luat și între oameni. Virusul provoacă o febră puternică ce poate duce la leziuni cerebrale. Potrivit OMS, rata mortalității este cuprinsă între 40% și 75%, fiind considerată ridicată.

ADVERTISEMENT

Nu există vaccin pentru acest virus

Prima epidemie de Nipah a fost înregistrată în 1998, și a apărut în rândul crescătorilor de porci din Malaezia. Aici, a ucis peste 100 de persoane și a dus la sacrificarea unui milion de porci. Alte 11 victime au fost înregistrate în Singapore, majoritatea lucrători în abatoare.

India și Bangladesh au mai raportat cazuri de infectări cu virusul Nipah în anul 2001, iar în Kerala s-a ajuns deja la al patrulea val. În total, doar în India au fost înregistrate 50 de decese ca urmare a contactării virusului Nipah.

ADVERTISEMENT

Oraganizația Mondială a Sănătății a inclus Nipah pe lista potențialelor pericole pentru provocarea unei noi pandemii globale, alături de Ebola, Zika și COVID-19.

Nu există vaccin împotriva virusului Nipah, iar acest lucru îl face extrem de periculos pentru oameni, scrie Hotnews.

ADVERTISEMENT

Sute de mii de virusuri au capacitatea de a se transmite la om, de la păsări sau animale

Specialiștii cred că există peste 1,7 milioane de virusuri necunoscute, care afectează animalele și păsările. Aproape jumătate dintre acestea ar avea capacitatea de a infecta oamenii.

Pericolul a crescut în ultimii 15-20 de ani, din cauza schimbărilor climatice, care a determinat o serie de mutații virale. De asemenea, călătoriile internaționale au făcut mult mai dificile izolarea focarelor.

ADVERTISEMENT