News

Ce fructe și legume ajută pacienții infectați cu Covid-19. Studiu realizat în mai multe țări, printre care și România

08.12.2020 | 13:11
Ce fructe si legume ajuta pacientii infectati cu Covid19 Studiu realizat in mai multe tari printre care si Romania
ADVERTISEMENT

Prima etapă a proiectului de cercetare Corona-AI a fost finalizată în doar 6 luni de Imperial College London, cu ajutorul utilizatorilor de smartphone-uri din toată lumea și a scos la iveală rezultate surprinzătoare cu privire la identificarea unor molecule cu proprietăţi antivirale în alimentele vegetale obișnuite.

Astfel, fructele de pădure (mai ales afinele, coacăzele negre și merișoarele), portocalele, merele, lămâile, ceapa, varza, broccoli, fasolea, usturoiul și pătrunjelul pot ajuta bolnavii de Covid-19, scrie Adevărul.

ADVERTISEMENT

Fundaţia Vodafone a lansat, în luna aprilie și în mai multe țări, printre care și România, proiectul Corona-AI, în cadrul aplicaţiei mobile DreamLab. Cercetarea s-a desfășurat mult mai rapid decât prin s-ar fi putut face prin metodele standard și a urmărit indentificarea unor combinaţii de medicamente existente și moleculelor  din diverse alimente obișnuite care ar putea să ajute bolnavii infectați cu SARS – CoV – 2.

Fructele și legumele pot ajuta bolnavii de Covid-19, potrivit unui studiu realizat în mai multe țări, printre care și România

Pe lângă alimentele vegetale de mai sus, cercetătorii au mai identificat și o serie de medicamente uzuale și folosite pentru tratarea bolilor cardiovasculare şi metabolice care ar putea fi eficiente împotriva Covid-19. Astfel, simvastatina, atorvastatina şi metformina pot fi ajuta în cazul unei infecții cu SARS – CoV – 2.

ADVERTISEMENT

Cercetărorii, care analizează în continuare aceste descoperiri, au spus că este necesară o validare clinică pentru evaluarea impactului moleculelor respective în tratarea infecțiilor.

„Deşi, pe bună dreptate, se pune mult accent pe descoperirea unui vaccin pentru COVID-19, preocuparea noastră este de a găsi modalităţi prin care să putem ajuta oamenii care au contractat virusul, reducând fie durata, fie gravitatea bolii.

ADVERTISEMENT

Pentru pacienţii care nu necesită internare există nevoia unui tratament inovator şi rentabil care poate fi administrat în afara spitalului. Ne aşteptăm ca strategiile nutriţionale bazate pe alimente bogate în fitoelemente să ofere o soluţie nouă în acest sens”, a declarat Dr. Kirill Veselkov membru al Departamentului de Chirurgie şi Oncologie al Imperial College London și coordonator al proiectului Corona-AI.

Proiectul Corona-AI, în primă etapă, a ajutat oamenii de știință să cerceteze potențialul efect pentru mii de molecule din alimente și medicamente, iar aplicaţia DreamLab şi inteligenţa artificială au ajutat la rezolvarea a 100 de milioane de calcule matematice. În decembrie 2021 se estimează încheierea tuturor fazelor de cercetare, iar medicii vor avea la dispoziție rezultatele acestora, pentru a le facilita studiile clinice.

ADVERTISEMENT

Fundaţia Vodafone, alături de Institutul de Cercetare Medicală Garvan au dezvoltat aplicația DreamLab, care oferă posesorilor posibilitatea facilă de a ajuta cercetările în domeniul cancerului, fiind o aplicație premiată internațional. Proiectul Corona-AI a fost inclus în respectiva aplicație din luna aprilie și folosește aceeași tehnologie pentru a ajuta în lupta împotriva pandemiei.

ADVERTISEMENT