News

Ce îi așteaptă pe românii care au sub 25 de ani de stagiu de cotizare la pensie. Anunțul șefului Casei Naționale de pensii

Șeful Casei Naționale de pensii face un anunț important pentru românii care au sub 25 de ani de stagiu de cotizare. Ce se întâmplă cu venitul lor după marea recalculare din toamnă.
24.01.2024 | 08:00
Ce ii asteapta pe romanii care au sub 25 de ani de stagiu de cotizare la pensie Anuntul sefului Casei Nationale de pensii
Anunț pentru românii care au sub 25 de ani de stagiu de cotizare la pensie. Explicațiile șefului Casei Naționale de pensii. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

A existat o temere în spațiul public că, după marea recalculare a pensiilor din septembrie 2024, românii care au sub 25 de ani de stagiu de cotizare ar putea avea venituri mai mici. Situația nu stă deloc așa, iar șeful Casei Naționale de pensii vine să clarifice situația.

Anunț pentru românii care au sub 25 de ani de stagiu de cotizare la pensie. Explicațiile șefului Casei Naționale de pensii

Guvernanții au anunțat, încă de anul trecut, că toate pensiile aflate în plată se vor recalcula din septembrie 2024. Oficialii Casei de Pensii au explicat deja cum se va face recalcularea și cu cât vor fi majorate pensiile.

ADVERTISEMENT

Legea pensiilor spune clar că, din toamnă, pensiile pentru românii care au contribuit peste 25 de ani vor fi majorate. Se așteaptă creșteri semnificative pentru românii care au realizat stagiul complet de cotizare. Nu de puține ori, chiar ministrul muncii a afirmat că unii cetățeni vor avea pensii mai mari chiar și cu peste 80%.

În acest moment, ideea de la care se pleacă este aceea că ”nici o pensie aflată în plată nu va scădea”. Dacă vor exista cazuri în care rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se păstrează cuantumul avantajos.

ADVERTISEMENT

În acest context, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, vine cu explicații pentru românii care au sub 25 de ani de stagiu de cotizare. Acești cetățeni trebuie să stea liniștiți. Pensia lor nu va scădea.

Baciu spune că cine se află sub acest stagiu de 25 de ani ca stagiu de cotizare practic nu mai primește acele puncte de stabilitate. Acești cetățeni sunt cei care nu reușesc să acumuleze acele puncte suplimentare pentru a putea să le crească pensia.

ADVERTISEMENT

Este foarte important să spunem lucrul acesta, pentru că dacă din calcul rezultă o sumă mai mică decât valoarea care există în momentul de față în plată, există un principiu care a fost tot timpul valabil în sistemul public de pensii: pensionarul va rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată”, a afirmat Baciu, conform România TV.

Care sunt românii care vor avea pensii cu 80% mai mari

De la 1 septembrie, o categorie de români va avea pensii cu până la 80% mai mari, a anunțat ministrul muncii. În toamnă, Simona Bucura Oprescu a făcut publică schema de măriri.

ADVERTISEMENT

Un om care a muncit 35 de ani pe salariul minim, dacă acum primește 1.125 de lei, după calculele noastre va ajunge la o creștere de 87,4%, va avea 1960 de lei.

Actuala formulă care încurajează munca va adapta pensiile mici și creșterea pensiilor cu 40%, poate vor fi creșteri cu 1 sau 80%, dar vom avea o creștere medie a pensiilor de 40%”, a declarat ministrul muncii, în noiembrie 2023.

ADVERTISEMENT