News

Câți bani vor primi pensionarii în plus în luna septembrie. Cum se calculează pensiile

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, spune câți bani vor primi pensionarii în plus în luna septembrie. Vor fi majorări de 65%.
21.01.2024 | 20:09
Cati bani vor primi pensionarii in plus in luna septembrie Cum se calculeaza pensiile
Câți bani vor primi pensionarii în plus în luna septembrie. colaj Fanatik/ Foto pinterest/Facebook
ADVERTISEMENT

Președintele Casei de Naționale de Pensii a dezvăluit câți bani vor primi pensionarii în plus în luna septembrie, în urma recalculării. De asemenea, Daniel Baciu a explicat cum se va face calculul indemnizațiilor.

Câți bani vor primi pensionarii în plus în toamnă

La începutul acestui an, seniorii din România s-au bucurat de o creștere a pensiilor cu 13,8 la sută. Însă, așa cum reprezentanții Executivului au anunțat, aceasta nu este singura majorare aplicată în anul 2024.

ADVERTISEMENT

În toamnă, sumele vor crește, din nou, după ce noua Lege a pensiilor va intra în vigoare. Pentru a înțelege mai bine cum se va face calculul privind majorarea din septembrie, șeful Casei de Pensii a oferit exemplul unui fost lăcătuș la o fabrică textilă, cu un stagiu contributiv de 36 de ani, o lună și 26 de zile.

La acesta se adaugă stagiul militar, studiile superioare și șomajul, fiind perioade asimiliate. În cazul prezentat de președintele Casei de Pensii, într-o intervenție la Antena 3, au fost acumulate pe contributivitate 40 de puncte, iar la acestea sunt adunate și punctele de stabilitate.

ADVERTISEMENT

„Avem: între 25 și 30 de ani de contributivitate cu sunt 0,5 puncte pentru fiecare an x 5 este egal cu 2,5 puncte. Pentru perioada între 30 și 35 de ani avem 0,75 de puncte pentru fiecare an. Este vorba de 5 ani, avem 3,75 puncte.

Ce depășește 35 de ani de contributivitate, se adaugă câte un punct în plus. El având 36 de ani, mai adăugăm un punct. Pentru cei 9 ani și patru luni perioade asimiliate, se dau 0,25 de puncte. Rezultând 2,25 puncte”, a declarat șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Majorarea poate fi și de 65 la sută

În urma cumulării punctelor de stabilitate cu cele de contributivitate, totalul numărului va fi de 49,67296, la 1 septembrie. Astfel, suma pe care o va primi un astfel de pensionar din toamnă va fi de 4.024 de lei.

La ora actuală, indemnizația unui fost lăcătuș la o fabrică din domeniul textil este de 2.634 de lei. Prin urmare, datorită recalculării din septembrie, pensia acestuia va crește semnificativ, conform informațiilor transmise de Daniel Baciu.

ADVERTISEMENT

„Acest număr total de puncte se înmulțește cu valoarea punctului de referință care va avea valoarea de 81 începând cu 1 septembrie 2024, și ne dă 4.024 de lei. Pensia lui actuală în plată este de 2.634 de lei. Va fi o creștere de 65%”, a adăugat președintele Casei de Pensii.

ADVERTISEMENT