Ce înseamnă fondul de urgență. Care este suma pe care trebuie să o aibă fiecare român pentru situațiile neprevăzute, fie că este vorba de rămânerea fără un loc de muncă, fie atunci când întâmpini probleme medicale.
Fondul de urgență o sumă de bani pe care trebuie să o aibă fiecare român în locuință sau pe card și la care se poate apela în clipa în care apare o situație neprevăzută. În această categorie intră inundațiile, reparațiile sau consultațiile medicale.
De asemenea, acesta poate înseamna inclusiv economiile adunate pentru a fi de folos atunci când salariul îți este micșorat sau când nu mai poți munci o perioadă de timp, care nu este determinată foarte clar.
Mai mult decât atât, specialiștii în domeniul financiar sunt de părere că fondul de urgență trebuie să acopere cel puțin trei venituri lunare nete. O rezervă de bani nu te trimite direct la bancă pentru un credit sau la un împrumut.
Asta înseamnă că fondul de urgență trebuie să se încadreze neapărat măcar între 1.000 și 2.000 de lei. O rezervă financiară de genul acesta te ajută să ieși la liman atunci când întâmpini probleme.
Un sondaj realizat recent arată că foarte puțini români reușesc să aibă deoparte un fond de urgență pe care să se bazeze la nevoie. Mai exact, potrivit cec.ro, 71% dintre locuitorii din România nu au reușit să aibă acești bani.
În plus, peste 5% dintre români nu au deloc finanțe în cazul în care s-ar confrunta cu cheltuieli neprevăzute, cum ar fi reparația mașinii personale sau cumpărarea unui bilet de avion.
Mare atenție, însă, că acest fond de urgență nu trebuie cheltuit pe mofturi și capricii, printre care se numără schimbarea telefonului mobil cu unul de ultimă generație sau a unui televizor mai modern.
Avantajul major al acestor economii este că poți ”umbla” oricând la ele, fără să fii condiționat de termenii și condițiile de la bănci, mai ales în cazul depozitelor. Accesul este unul foarte facil pentru toată lumea.