News

Ce mașini nu mai pot fi înmatriculate începând cu 1 ianuarie 2021 în România

29.12.2020 | 21:39
Ce masini nu mai pot fi inmatriculate incepand cu 1 ianuarie 2021 in Romania
ADVERTISEMENT

Anul 2021 vine cu schimbări radicale pentru o parte dintre autoturismele aflate pe șoselele țării. Astfel, o categorie de mașini nu mai pot fi înmatriculate începând cu 1 ianuarie.

Vorbim de autovehiculele cu volan pe dreapta, marea lor majoritate aduse în ultimii ani din Marea Britanie și care, din varii motive, nu vor mai putea fi înscrise de anul viitor.

ADVERTISEMENT

Această decizie vine după ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană și nici până în prezent cele două mari puteri nu au reușit să ajungă la un acord.

Aceste mașini nu mai pot fi înmatriculate începând cu 1 ianuarie 2021 în România

O parte considerabilă a șoferilor din România primesc o lovitură dură la final de an 2020. Astfel, mașinile cu volan pe dreapta aduse din Marea Britanie nu mai pot fi înmatriculate din 1 ianuarie 2021.

ADVERTISEMENT

Peste trei zile, cetățenii care dețin astfel de mașini și nu le înscriu la termen vor mai avea voie să circule cu ele doar 90 de zile pe teritoriul țării. Din această cauză, mii de șoferi români, unii dintre ei stabiliți în Regatul Unit, au venit special, acasă, pentru a intra în legalitate.

Conform RAR, mașinile cu volan pe partea dreaptă care au fost aduse din Marea Britanie, nu mai pot fi înmatriculate de la 1 ianuarie în România, pentru că omologarea emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă, ca urmare a Brexit-ului.

ADVERTISEMENT

Cetățenii din România care dețin deja o mașină cu volan pe partea dreaptă și au înmatriculat-o la timp, vor putea circula fără probleme pe șoselele din România, susțin autoritățile. În cazul în care nu reușiți să vă omologați până la finalul acestui an autoturismul cumpărat din Marea Britanie, veți mai putea circula cu acesta doar 90 de zile pe teritoriul României.

Numai în decursul anului trecut, în România au fost omologate aproape 20.000 de mașini volan pe dreapta. Cu un an înainte au fost 30.000.

ADVERTISEMENT

Mașinile cu volan pe dreapta, vinovate de multe accidente

În ceea ce privește mașinile deja înscrise în circulație dar cu volan pe dreapta, autoritățile analizează posibilitatea ca deținătorii să fie obligați să mute postul de conducere. Nu s-a stabilit încă un termen în acest sens.

O statistică a Poliției Rutiere emisă în acest an arăta că în 98% dintre accidentele în care sunt implicate mașini cu volan pe dreapta, vina aparține șoferilor unor astfel de autoturisme.

ADVERTISEMENT
Tags: