Elena Burlan, judecătoarea care a scăpat de o eventuală condamnare prin prescrierea faptelor, după ce fusese condamnată în primă instanță la închisoare pentru luare de mită de la interlopi, va avea parte de o pensie specială consistentă.
Judecătoarea a fost suspendată în funcţie în mai 2018. Peste doi ani, în 2020, În iulie 2020, Elena Burlan era condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru luare de mită.
La judecarea apelului, Instanţa supremă a constatat că faptele de care era acuzată judecătoarea s-au prescris. Au fost aplicate în acest sens două decizii ale Curţii Constituţionale. Prin urmare, condamnarea de la prima instanţă a fost anulată.
Veștile excelente pentru judecătoarea Burlan nu s-au oprit aici. Imediat după ce dosarul ei a fost închis, s-a decis că ea va primi toate salariile restante. În plus, pentru că are vechimea necesară, ea va beneficia de pensie specială. Potrivit surselor FANATIK, pensia judecătoarei va fi în jur de 20.000 lei pe lună.
Dosarul de corupție al judecătoarei Burlan a fost înregistrat la DNA în 2016. Procurorii spun că, în perioada 2009-2010, în contextul judecării unui dosar penal privind infracţiuni cu violenţă, judecătoarea Elena Burlan-Puşcaş a primit suma totală de 63.000 euro de la patru dintre inculpaţi, dintre care doi cercetaţi pentru tentativă de omor calificat.
Ar fi primit banii în mai multe etape. Într-o primă fază, a acceptat să primească suma de 10.000 de euro pentru a dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Alţi 30.000 de euro a încasat pentru a pronunţa o hotărâre de condamnare cu suspendare faţă de toţi inculpaţii din dosar.
Din referatul DNA reiese că banii ar fi fost primiţi prin intermediul unei ghicitoare. Judecătoarea avea o relaţie apropiată cu aceasta. Femeia o vizita pe Elena Burlan acasă, dar şi la locul de muncă, Tribunalul Bucureşti. Aici, presta servicii de ghicit.
Apoi, în vara anului 2010, Elena Burlan a primit spre judecată un alt dosar. În această speță, cinci interlopi erau acuzaţi de tentativă la omor calificat, după ce au atacat cu bâtele un bărbat care făcea parte dintr-o grupare rivală.
În acest caz, judecătoarea a fost acuzată că a primit suma de 8.000 de euro. Pentru acești bani, a înlocuit măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Pentru suma 15.000 de euro, Burlan a dispus pronunţarea unei hotărâri de condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei faţă de patru dintre cei cinci inculpaţi.