Sport

Ce performanță! România, două medalii de aur la Europeanul de șah pentru juniori organizat la Mamaia

România a obținut două medalii de aur, prin Maria Anistoroaei și Vladimir Sofronie, și una de argint, prin Tudor Henry.
15.09.2023 | 08:11
Ce performanta Romania doua medalii de aur la Europeanul de sah pentru juniori organizat la Mamaia
Maria Anistoroaei (aur la Fete U10), flancată de Vladimir Sofronie (stânga, aur la Open U10) și Henry Edward Tudor (dreapta, argint la Open U12). Medaliații României la Europeanul de Juniori de la Mamaia.
ADVERTISEMENT

România continuă să organizeze competiții de top, iar rezultatele sunt pe măsură. Campionatul European de Juniori a avut loc în perioada 5-14 septembrie, la Mamaia.

Maria Anistoroaei și-a asigurat medalia de aur la Europeanul de juniori cu o rundă înainte de final!

În competiție au luat parte nu mai puțin de 928 de șahiști din 46 de țări, categorii U08, U10, U12, U14, U16 și U18, secțiunile open și fete. Nivelul a fost unul extrem de ridicat, cu 13 maeștri internaționali, 61 de maeștri FIDE și 21 de maestre FIDE, așa cum a anunțat Federația România de Șah.

ADVERTISEMENT

Deși pornea doar ca a 19-a favorită, Maria Anistoroaei a avut o prestație excepțională în secțiunea U10 fete. Maria a ajuns să joace la masa 1 după 4 victorii în primele 4 runde. A urmat o remiză cu Zoe Veselow, din Anglia, în runda 5.

Au urmat alte trei victorii pentru Maria, chiar contra rivalelor din fruntea clasamentului. Astfel că avea deja asigurată medalia de aur încă dinainte de a juca în ultima rundă, cu 7,5 puncte din 8 posibile. În ultima rundă, cu titlul deja adjudecat, Maria a suferit singura înfrângere din competiție și a terminat astfel cu 7,5 puncte.

ADVERTISEMENT

Vladimir Sofronie și-a asigurat medalia de aur cu o victorie spectaculoasă în ultima rundă la Europeanul de juniori de la Mamaia

La categoria Open 10 ani, Vladimir Sofronie a pornit ca favorit 4 al competiției. O înfrângere în runda 2 părea să îl lase cu șanse mici la medalia de aur. Au urmat, însă, cinci victorii consecutive, care l-au adus în situația de a juca la masa 1 în runda 8.

O remiză în runda a 8-a și, mai apoi, o victorie în partida de final au făcut ca Vladimir Sofronie să termine pe primul loc, cu 7,5 puncte, la jumătate de punct în fața celorlalți jucători clasați pe podium.

ADVERTISEMENT

Pornit ca favorit 3 la Open 12, Henry Eduard Tudor a pornit cu victorie, dar apoi a remizat în runda 2 cu un alt român, Matei-Teodor Dodoi. Alte două remize, în rundele 3 și 4, iar Henry părea să piardă contactul cu grupul fruntaș.

Henry Eduard Tudor, și el foarte aproape de medalia de aur. Cinci victorii consecutive în ultimele cinci runde, dar s-a mulțumit cu argint

Cinci victorii consecutive în ultimele cinci runde l-au adus pe Henry Eduard Tudor în postura de a încheia cu medalie de argint și de a încheia turneul fără înfrângere. Putea fi chiar aur, pentru că românul a terminat la egalitate cu primul clasat, 7,5 puncte. Dar a fost dezavantajat la departajare de startul mai greoi în competiției.

ADVERTISEMENT

Aproape de medalie au mai fost și mulți alți reprezentanți ai României, printre care Eliza Ioana Bădescu, locul 4 la fete U08, și Sara Maria Șunea, locul 4 la fete U12.

Mihai Covaliu, președintele COSR, promisiune de la Mamaia: “Cred că șahul poate deveni sport olimpic”

Prezent la ceremonia de deschidere a competiției, Mihai Covaliu, președintele COSR, s-a declarat un susținător al intrării șahului în rândul sporturilor olimpice: “Cred că șahul poate deveni sport olimpic datorită în primul rând celor care-l practică – sunt foarte mulți.

Și mai are un element care-l recomandă și care este comun cu alte sporturi olimpice – presupune, la fel, strategie, concentrare și asta cu toată specificitatea lui, pentru că vorbim de un sport static.

Prin prisma punctelor comune, și nu sunt puține, cu celelalte sporturi, cred că ar merita să intre în familia olimpică”, a declarat Mihai Covaliu, președintele COSR, prezent la Mamaia.

ADVERTISEMENT