Sport

Superbet Chess Classic, cronica a 10 zile în care toată lumea șahului a fost cu ochii pe România

Încă de la deschiderea fastuoasă din 5 mai, până la ceremonia de final care a avut loc pe 15 mai, Superbet Chess Classic a arătat de ce este un turneu de top în șahul mondial.
18.05.2023 | 11:45
Superbet Chess Classic cronica a 10 zile in care toata lumea sahului a fost cu ochii pe Romania
Fabiano Caruana este câștigătorul Superbet Chess Classic 2023, prima etapă din cadrul Grand Chess Tour. Sursă foto: Grand Chess Tour
ADVERTISEMENT

Grand Chess Tour, cel mai tare turneu tip circuit din șahul mondial, înființat chiar de marele Garry Kasparov, s-a deschis și în 2023 la București, cu Superbet Chess Classic. Iar semnalul că vom avea o competiție grandioasă a fost dat încă de vineri, de la deschidere. A fost un spectacol grandios în centrul Capitalei și au fost prezentați cei 10 jucători. Printre ei, și campionul mondial, Ding Liren.

Superbet Chess Classic a adus la București cele mai importante nume din șahul mondial. Inclusiv Garry Kasparov, care a oferit un interviu pentru FANATIK

Garry Kasparov a venit și el la București pentru Superbet Chess Classic, iar vineri a avut un discurs memorabil în fața tuturor celor prezenți la deschidere. Doar câteva zile mai târziu, cel mai mare șahist din istorie oferea un interviu în exclusivitate pentru FANATIK. Garry Kasparov, de 6 ori campion mondial, a vorbit pentru FANATIK despre viitorul sportului minții, dar și despre cum îi dă lumea liberă șah mat lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, 6 mai, a avut loc prima rundă din cadrul Superbet Chess Classic. Au fost patru remize și un singur rezultat decisiv. Cu Wesley So primul lider al competiției, după victoria cu Alireza Firouzja. În runda 2, Ian Nepomniachtchi, omul care a fost atât de aproape de titlul mondial, a bifat ceea ce avea să fie singura lui victorie în turneu. A trecut de Bogdan Deac, în vreme ce Richard Rapport, celălalt reprezentant al României, îl învingea pe Jan Krysztof Duda.

Astfel, Rapport, So și Nepo erau în față după două runde. Lor li s-a alăturat și Fabiano Caruana, singurul învingător din runda 3. Astfel, aveam un cvartet fruntaș cu două puncte. Caruana a devenit lider solitar următoarea zi, când l-a învins și pe Ian Nepomniachtchi. Iar Firouzja revenea pe balanță zero după victoria la Bogdan Deac.

ADVERTISEMENT

Fabiano Caruana a reușit să câștige Superbet Chess Classic 2023, prima etapă din Grand Chess Tour, și marele premiu de 100.000 de euro

Nepo a continuat să sufere și în runda 5, când a pierdut în fața lui MVL. Iar Firouzja bifa o nouă victorie și se alătura grupului de urmăritori din spatele lui Fabiano Caruana. Americanul era singurul cu +2. În runda 6, jucătorii au preferat să nu riște și toate partidele s-au terminat cu remize. Avantaj Caruana, care își păstra avansul.

Runda 7 aducea victoria lui Alireza Firouzja în fața lui Ian Nepomniachtchi, astfel că Marele Maestru francez îl egala pe Caruana în fruntea clasamentului. Ambii cu 4,5 puncte, adică +2. Doar că același Firouzja avea să fie învins în penultima rundă de Jan Krysztof Duda și îl lăsa din nou pe Caruana, care a remizat cu Anish Giri, ca lider solitar.

ADVERTISEMENT

În fine, runda 9, ultima, a adus un singur rezultat decisiv, victoria lui Ding Liren în fața lui Bogdan Deac. Rezultat care nu a schimbat cu nimic ierarhia în fruntea clasamentului. Fabiano Caruana este câștigătorul Superbet Chess Classic 2023, prima etapă din Grand Chess Tour, și al marelui premiu de 100.000 de euro.

Clasamentul final la Superbet Chess Classic 2023

1 Fabiano Caruana (5,5 puncte)

2 – 5 Alireza Firouzja, Wesley So, Richard Rapport, Anish Giri (5 puncte)

6 – 7 Jan-Krzysztof Duda, Maxime Vachier-Lagrave (4,5 puncte)

8 Ding Liren (4 puncte)

Ian Nepomniachtchi (3,5 puncte)

10 Bogdan Deac (3 puncte)

Ce urmează în cadrul circuitului Grand Chess Tour. Încă două turnee Superbet, la Varșovia și Zagreb, apoi se merge în SUA

Spectacolul de la Superbet Chess Classic s-a încheiat grandios la București, dar continuă la același nivel. Urmează încă două turnee sponsorizate de Superbet, la Varșovia și la Zagreb. Pe 20 mai va avea loc ceremonia de deschidere la Superbet Rapid & Blitz Varșovia. Iar primele meciuri sunt programate următoarea zi.

ADVERTISEMENT

Se va juca șah rapid pe parcursul a 3 zile și apoi blitz în următoarele două zile. Pe 25 mai se termină turneul de la Varșovia.Magnus Carlsen, campionul mondial la șah rapid și blitz, va participa și el la turneul de la Varșovia. Plus trei reprezentanți ai României, Richard Rapport, Bogdan Deac și Kirill Shevchenko.

Apoi, la începutul lunii iulie, circuitul Grand Chess Tour se mută în Croația, pentru Superbet Rapid & Blitz Zagreb. Ceremonia de deschidere va avea loc pe 4 iulie, iar turneul se va încheia pe 9 iulie. În fine, ultimele două etape din cadrul Grand Chess Tour se vor disputa la Saint Louis, capitala șahului din SUA datorită miliardarului Rex Siquefield.

Ceremonia de deschidere pentru Saint Louis Rapid & Blitz este programată pe 13 noiembrie, iar turneul se va încheia pe 18 noiembrie. Pentru ca pe 21 noiembrie să se dea startul ultimului turneu din cadrul circuitului, din nou șah clasic, Sinquefiled Cup.

ADVERTISEMENT