Fotbal intern

Ce pregătesc FRF și televiziunile: Liga 1 cu 16 echipe, play-off de 6, play-out într-o singură manșă, 3+1 retrogradate, baraj pentru Europa. Ce spun cluburile și cine plătește. EXCLUSIV

26.02.2020 | 11:51
Ce pregatesc FRF si televiziunile Liga 1 cu 16 echipe playoff de 6 playout intro singura mansa 31 retrogradate baraj pentru Europa Ce spun cluburile si cine plateste EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

În birourile federației și ale unor televiziuni se coace un plan complex de reformă a Ligii 1, care ar urma – în viziunea autorilor proiectului – să aducă mai repede toate brandurile în primul eșalon și să sporească interesul publicului pentru competiție.

Discutată intens în culise de-a lungul ultimelor luni, schimbarea sistemului ar presupune, în esență, mărirea numărului de participante la Liga 1 cu două (de la 14 la 16), un play-off de 6 echipe și un play-out de 10 echipe, mărirea numărului de formații retrogradate direct și un baraj pentru ocuparea ultimului loc de Europa League.

ADVERTISEMENT

Proiectul are unele avantaje, dar și dezavantaje, printre care un impediment major, momentan insurmontabil. Surse demne de încredere afirmă că ar urma să aibă loc o întâlnire decisivă între conducerea federației, conducerea ligii, deținătorul drepturilor TV și reprezentanții televiziunilor.

O decizie definitivă se va lua în următoarele săptămâni – în orice caz, până la Adunarea Generală a FRF, care ar trebui să voteze schimbarea sistemului competițional.

ADVERTISEMENT

Dacă vor fi depășite toate problemele și se va hotărî trecerea la noul sistem, acesta ar urma să intre în vigoare, cel mai devreme, în campionatul 2021-2022.

Cum ar urma să arate Liga 1

Iată principalele componente ale reformei Ligii 1 pe care le discută șefii televiziunilor cu deținătorii drepturilor TV și cu șeful FRF:

ADVERTISEMENT
  1. sezon regulat de 16 echipe, sistem clasic tur-retur, cu 30 de etape, informație anunțată și de Prosport.
  2. play-off identic cu cel de acum: primele 6 echipe au punctele înjumătățite și dispută un minicampionat de 10 etape, tur-retur. Câștigătoarea ia titlul și participă în Liga Campionilor.
  3. play-out cu 10 echipe, cărora li se înjumătățesc punctele. Principala noutate este că nu se va mai juca tur-retur, ci într-o singură manșă. Vor fi, așadar, 9 etape, echipele urmând să dispute fie 5 etape acasă și 4 în deplasare, fie invers.
    > Ultimele 4 clasate din play-out retrogradează. Această variantă este încă dezbătută și nu e clar câte vor retrograde direct și câte merg la baraj. Varianta de lucru, în acest moment, este cu 3 retrogradate direct și o a patra care merge la baraj cu echipa clasată pe locul 4 în Liga 2.
  4. Câștigătoarea play-out-ului va disputa un baraj cu ocupanta ultimului loc de Europa League din play-off. Cine învinge va participa în ediția următoare a cupelor europene.

Iar acum, avantajele și dezavantajele.

Avantaje: se speră că vor promova mai repede echipele cu nume, barajul pentru Europa face interesant play-out-ul, crește ratingul la TV

  • Inițiatorii reformei – în special DigiSport, susțin sursele Fanatik – speră că așa vor reuși să bage mai repede în Liga 1 toate numele mari care acum se chinuie să promoveze din Liga 2. O primă ligă cu Rapid 1923, Petrolul, Farul, FC Argeș, U Cluj ar mări substanțial interesul pentru produs.
  • Barajul dintre câștigătoarea play-out-ului și echipa de pe ultimul loc de Europa League din play-off ar mări miza și pentru competiția locurilor 7-16, în acest moment un segment neatractiv, care nu generează audiență.
  • Sistemul e gândit de așa natură încât să nu încarce excesiv competiția. Ar fi vorba, practic, de 4 etape în plus în sezonul regulat. Echipele din play-out, deși vor fi mai multe (10 față de 8 acum), vor disputa cu 5 etape mai puțin. La aceasta s-ar adăuga una sau două date libere pentru barajul pentru Europa League.
  • Teoretic, noua formulă ar trebui să genereze mai mult interes din partea publicului.
ADVERTISEMENT

12,5%
din suma primită acum de la televiziuni ar urma să piardă fiecare club din Liga 1, dacă s-ar mări numărul participantelor de la 14 la 16


Dezavantaje: cine plătește?, cum se poate controla cine promovează?, ce se întâmplă dacă vom avea iar echipe care fac figurație?

  • Numărul de echipe ar crește cu două, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare participantă la Liga 1 va încasa cu 12,5% mai puțini bani din drepturile TV. Cluburilor nici prin cap nu le trece să renunțe la o parte din banii încasați acum, iar televiziunile exclud posibilitatea de a renegocia contractul și de a suplimenta suma de 28 de milioane de euro plus TVA plătită acum.

Contractul actual a intrat în vigoare în 2019 și expiră în 2024. Acesta este, dealtfel, principalul obstacol în calea aplicării planului.

  • Practica de până acum a demonstrat că dorința șefilor din televiziuni și a publicului nu e și suficientă pentru ca echipele cu brand să fie și competitive îndeajuns pentru a promova. De-a lungul ultimului deceniu, în ciuda eforturilor făcute de autoritățile fotbalistice – uneori, chiar dincolo de regulamente –, n-au putut fi băgate sau menținute în Liga 1 echipe precum Rapid, Petrolul, Farul, Brașov, Bacău, Poli Timișoara, Oțelul. Pe locurile pregătite pentru “numele mari” s-au așezat, în schimb, “musafiri nepoftiți” precum Voluntari, Chiajna, Clinceni, Sepsi, Călărași, Mediaș, Chindia, Daco-Getica.

Oricât de incorect ar putea părea din punct de vedere fotbalistic, televiziunile judecă Liga 1 în termeni pragmatici, măsurați în rating, preț al minutului de publicitate, vandabilitate a produsului. Prezența formațiilor “fără nume” în prima ligă a fost și este o pacoste. Meciurile dintre aceste echipe generează audiență și interes zero. Problema e, practic, insurmontabilă și e surprinzător că șefii televiziunilor sunt dispuși să-și asume riscul de a o amplifica. Nimeni nu poate garanta că, în noul format, în loc de Rapid, FC Argeș, U Cluj, Farul, Petrolul și FC Brașov nu vom vedea în Liga 1 Turris Turnu Măgurele, CS Mioveni și Metaloglobus.

  • Primele 6 echipe vor disputa cu 4 meciuri mai mult decât acum. Acest lucru înseamnă costuri suplimentare. Suprapusă peste potențiala scădere a veniturilor din drepturi TV, situația mărește opoziția acestor cluburi – care sunt, în principiu, și cele mai importante din Liga 1.
  • Deși geografic și demografic reclamă chiar și o primă ligă de 18 echipe, fotbalul românesc a demonstrat sistematic că n-are capacitatea profesională, organizatorică și financiară de a susține atâtea participante în Liga 1. Chiar și formula cu 14 cluburi pare să fie prea stufoasă și, în fiecare an, avem cel puțin o echipă care strică întrecerea, transformându-se în carne de tun pentru ceilalți. În sezonul trecut, Concordia Chiajna a jucat acest rol, fiind clar cu multe etape înainte că va retrograda. Acum două sezoane a fost Daco-Getica. Acum trei campionate a fost ASA Târgu Mureș. În acest timp, am avut inclusiv echipe care au reușit să promoveze, dar au dat faliment (cazul Rapidului în 2016).
    Mărirea numărului de echipe din Liga 1, în acest context, printr-o favorizare artificială a unor cluburi nepregătite crește exponențial pericolul de a avea și mai multe situații în care participantele la campionat abandonează sau ajung să facă figurație. E greu de crezut că se va descurca în Liga 1 o echipă care nu convinge nici acum în Liga 2.
ADVERTISEMENT